2011-07-20 15:28:17• hírek • Szatmár.ro

A puskázást keményen büntetik

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Több mint százezer romániai végzős, ezen belül közel 1300 Szatmár megyei fiatal pótérettségizik augusztusban. Ismét kemény szigort hirdetnek a vizsgaszesszióra.

A tanügyminisztérium a pótérettségire is kemény szigort hirdet: akit puskázáson kapnak az érettségin, azon túl, hogy nem folytathatja a vizsgákat, csak 2013 júniusában próbálkozhat újra.

A szóbeli érettségi úgy zajlik most is, mint június elején. Ismeretlen szöveget kapnak a maturandusok, szövegértési kérdésekre kell válaszolniuk. Ezen a vizsgán jegyet nem, csak minősítést kapnak a végzősök, attól függően, hogy alap-, közép-, vagy felsőfokon teljesítenek.

Az írásbelik ideje alatt táskát, könyveket, füzeteket vagy mobiltelefont nem tarthatnak maguknál a végzősök.
A diákok egy kék színű írószerrel és a személyi igazolványukkal, valamint egy palack vízzel léphetnek be a vizsgahelyiségekbe. Ha azonban a felvigyázók mégis egyéb tárgyakra, „puskákra" bukkannak a diákoknál, attól függetlenül, hogy használták-e vagy sem, kizárják az érettségizőt a vizsgákról. Legközelebb pedig csak 2013-ban próbálkozhat újra, addig nincs joga az érettségin való részvételre.

A második vizsgaszesszióra szóbelijei egy hónap múlva, augusztus 22-én, a román szóbelivel kezdődnek. A végzősök anyanyelvi kompetenciáit augusztus 23-24-én, digitális ismereteiket pedig augusztus 25-26-án mérik fel. A román írásbeli vizsgát augusztus 29-én, az anyanyelvit 30-án szervezik meg, 31-én a profilnak megfelelő tantárgyból írhatnak, szeptember másodikán a választott tantárgyból vizsgáznak a fiatalok. A pótérettségi végleges eredményeit az óvások elbírálását követően, szeptember 7-én teszik közzé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: