2008-06-16 14:13:54• hírek • Szatmar.ro

A pszichológus tanácsa

Ebben az időszakban az egyetemisták és az érettségi előtt állok napjait leginkább a tanulás tölti ki. Fleisz Kinga pszichológusnő segítségével összeállítottuk, hogyan lehet könnyebben, hatékonyabban és maradandóan tanulni.

Tanulni azért érdemes és szükségszerű, hogy jó teljesítményt szerezzünk, amelynek folytán eldőlhet a további sorsunk. A jó teljesítményhez két dolog kell: a tudás, amelyet tanulás útján tudunk elsajátítani, illetve a hatékony előadásmód, tehát amit megtanulunk azt el is tudjuk mondani. A tanuláshoz az akarat elengedhetetlen, ha a környezet kényszerít és folyamatosan a tanulásra ösztönöz attól senkinek nem lesz tanulási kedve. Aki tisztában van azzal, hogy mit ér el a megszerzett tudással sokkal szívélyesebben lát hozzá a leckéhez. Tehát aki belülről motivált, és nem a környezete motiválja annak sokkal egyszerűbb tanulni, jobban tud koncentrálni és nem válik utálatossá számára a tananyag.
Az egyik leghatékonyabb tanulási módszer a PQRST technika, amely azt dolgozta ki milyen fázisokra kell felépíteni a tanulás folyamatát.

P-átnézés- nagy vonalakban bele kell nézni az anyagba, meg kell vizsgálni annak kiemelt részeit, alcímeit, amely majd egy első benyomást ad arról mi is következik.

Q-kérdés feltevés- ránézés után kérdéseket kell feltenni önmagunknak, ami elindít egy előzetes kapcsolódást az anyaghoz. Olyan dolgokra kell rákérdezni, ami nem egészen világos.

R-olvasás- ez az a fázis, amikor először olvassuk át az anyagot, viszont ekkor igazából már harmadjára találkozunk a leckével. Most itt a lehetőség hogy választ kapjunk kérdéseinkre.

S- kulcsszó keresés-olyan szavakat kell keresni, ami hordoz még mellék információkat, amiről eszünkbe jutnak hasznos ismeretek. A kulcsszavak segítségével nincs szükség a magolásra. Érdemes körülbelül 5 kulcsszót keresni, ha túl sok van az bezavarhat. A kulcsszavakat ki kell emelni filccel, ugyanis ez a vizuális memóriát is segíti. Ha vizsgán vagyunk, és tudjuk, hogy van öt kulcsszónk, amelyekhez mellékinformációkat is tudunk kapcsolni, akkor azok említésével lényegében az egész tételt elmondtuk.

T-teszt- önmagunk visszakérdezése, ekkor jövünk rá, hogy megfelelő kulcsszót választottunk-e, amelyek valóban magukban hordozzák a szükséges információkat.

A PQRST technika alkalmazásával elérhető, hogy ötször ismételjük el az anyagot, az ismétlés pedig a tudás anyja, ezáltal tudjuk aktív szinten tartani az emlékeinket. Aki tud annak érdemes másokkal együtt tanulni, hiszen ha valami nem világos van aki el tudja magyarázni. Az ilyen magyarázatok sokkal inkább megmaradnak a fejben, mintha saját magunk tanulnánk meg a könyvből.

Jövő héten folytatjuk a témát, azt vizsgáljuk meg, hogyan lehet a megszerzett tudásunkat minél hatékonyabban előadni a vizsgán, illetve hogyan előzzük meg a hirtelen leblokkolást.

Fleisz Kinga pszichológusnő elérhetőségéért írjon bizalommal a szatmar@szatmar.ro e-mail címre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: