2013-11-22 17:33:08• hírek • Szatmár.ro

A protestáns identitásról beszéltek

Kereskényi Sándor szervezésében a Szatmári Református Egyházmegye esperesi hivatalának tanácstermében a posztModern Távlatok Művelődési Műhely keretén belül ezúttal a protestáns önismeret és önértékelés témáját boncolgatták a meghívottak.

A találkozót, mint házigazda, most is Szilágyi Éva, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője nyitotta meg. Ilonczai Zsombor ifjúsági előadó, szárazberki lelkipásztor moderálásában először Rédai Gabriella történelemtanárnő beszélt a protestantizmus megjelenésének szükségszerűségéről. Ezt követően Király Lajos batizi lelkipásztor, egyházmegyei főjegyző vetítéssel egybekötött előadással a református identitásról értekezett. A református identitás alapja: Sola Scriptura, azaz elsősorban a Szentírás adhat választ a kérdésre: Ki vagyok én? Ugyanakkor elmondta, onnan ismerik meg a keresztyéneket, a krisztuskövetőket, hogy szeretik egymást.

Ezután Gödri Alpár evangélikus lelkész szólt hozzá a témához és több frappáns megjegyzést mellett ki mást idézett volna, mint Luthert: „Ha tudnám, hogy holnap világvége, ma ültetnék egy fát." Mélyenszántó gondolat, de a lutheránusok identitását tárja fel. Szűcs Sándor baptista pásztor elmondta, hogy az ő identitásának alapja a Krisztussal való személyes kapcsolat, amely a közösségi életben nyilvánul meg. Az unitárius egyház képviseletében jelen volt Gergely Ilona tanárnő és Pálffy Annamária lelkésznő is, akik szórványban élő unitárius egyház nehézségeiről és áldásairól szóltak.

Hozzászólt még a témához Békéssy Erzsébet a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Bara Csaba építészmérnök, mint lelkészgyermek, Kiss József és Rácz Ervin lelkipásztor, valamint Toroczkay Sándor történelemtanár, mindannyian a maguk szemszögéből látva a témát.

Nagyon sok gondolat jött elő a tanácskozáson, értékes megbeszélés volt. A posztModern Távlatok Művelődési Műhely következő témája a transzilvanizmus lesz decemberben a megszokott helyszínen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: