2010-03-23 13:34:32• hírek • MTI/Reuters

A prosztatarák és a terméketlenség

Nagyobb lehet az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázata a terméketlen férfiaknál - közölték amerikai kutatók hétfőn a Cancer című szakfolyóiratban.

A prosztatarák az egyik leggyakoribb ráktípus a férfiaknál, 100 ezer férfiból évente 160-at érint és 26 hal meg következtében. Folyamatos szűréséről vita zajlik, mert a legtöbb tumor lassan növekszik, és sohasem okoz gondot.
A mostani tanulmányban 22 ezernél több kaliforniai férfit követtek nyomon, akiket 1967 és 1998 között terméketlenként diagnosztizáltak. Az ezt követő egy évtized alatt a férfiak 1,2 százalékánál fejlődött ki prosztatarák, miközben ez az arány a termékeny férfiaknál 0,4 százalék volt.

A kutatók az életkort figyelembe véve azt is megnézték, hogy a lassan növekvő, illetve az agresszív típusú tumor mennyivel gyakoribb a terméketlen férfiak között. Kiderült, hogy míg az előbbi 1,6-szer gyakoribb, addig a prosztatarák agresszív változata 2,6-szer többször fordul elő ebben a körben.

Thomas Walsh, a Washingtoni Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője úgy véli, eredményük fontos jelzés arra, hogy a terméketlen férfiaknak érdemes korábban és gyakrabban prosztatarákszűrésre menniük. A prosztatarák műtéti- vagy sugárkezelése után a páciensek mintegy harmadánál inkontinencia és merevedési zavar jelentkezik, ezért a lassan növekvő tumoroknál nem mindig ajánlják a beavatkozást. Különösen fontosnak tartják ezért a szakemberek, hogy olyan markereket találjanak, amelyek jelzik a tumor agresszivitását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: