2010-07-29 16:44:46• hírek • Szatmar.ro

A prefektus orosz módszerei

Felháborodást okozott Szatmárnémeti Helyi Tanácsának ülésén Radu Giurca prefektus írásban közölt „ajánlása".

A prefektus ugyanis hozzávetőleg tíz perccel az ülés kezdete előtt juttatta el írásban azt a felvetését, hogy halasszák el az egyik napirendi pont szavazását. Ez a pont arról a három iskolai épületnek az „újrahasznosításáról" szól, amelyről portálunkon olvashattak 2010. július. 10-én, az „Újrahasznosítanak" három iskolát című írásban.

Az egyes iskolák kisszámú diákjai miatt történt összevonásoknak köszönhetően három épület is üresen maradt, amik kihasználására az önkormányzat szakemberei kész tervvel álltak elő.
Hozzávetőleg 90 ezer eurót takaríthatna meg a város azzal, hogy az eddig bérelt tantermekben tanuló Élelmiszeripari Iskola diákjait a 16-os negyedben található, volt Dariu Pop iskola épületébe költöztetnék át, az Unio líceum pedig a jelenlegi épület udvarán található helyiségbe kerül, ami az udvarral együtt a helyi önkormányzat tulajdona.

A batizi úti volt 13-as számú iskola épületébe a Közösségi Rendőrség költözne, akik székhelye jelenleg egy 16-os negyedi tömbház földszintjének kétszobás lakásában van. Nem csak a rendőrök, de a lakosok számára is kényelmetlen a jelenlegi helyzet, mivel a helyszínen a nap 24 órájában folyik a munka. Többször is érkezett panasz a polgármesteri hivatalba a lakosok részéről az éjszakai tevékenység miatt.


A polgármester felháborítónak tartja Giurca ajánlását
A polgármester felháborítónak tartja Giurca ajánlását


A Szatmárhegyi úton lévő, jelenleg üresen álló, volt 7-es számú általános iskolába pedig a Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmárnémeti fiókját költöztetnék.
Az ésszerű elgondolást a polgármester elmondása szerint hozzávetőleg 4-5 hónapon át tartó tárgyalások előzték meg, amelyek során sikerült közös nevezőre jutni az iskolák vezetőivel is.

Ilyés Gyula polgármester felháborítónak tartotta, hogy két nappal a napirend megszavazása előtt derült ki, hogy a főtanfelügyelő a minisztériumhoz fordult a költözés megakadályozása érdekében, Giurca prefektus pedig tíz perccel az ülés kezdete előtt hívja fel a figyelmet arra, hogy halasztani kellene a szavazást.

Kereskényi Gábor alpolgármester felháborodásának hangot adva orosz módszerhez - '' fentről'' jövő utasítás, amelyet teljesíteni kell - hasonlította a prefektus beavatkozását a helyi önkormányzatok ügyébe. Mint elmondta, a szóban forgó intézmények épületei a város tulajdonában vannak, jogukban áll sorsukról dönteni. A helyi autonóm döntések jogának lábbal tiprásával ér fel Giurca beavatkozása.

A tanács végül nem halasztotta el az igen fontos napirendi pont megszavazását, és a jelenlévő 18 tanácstag 15 igen szavazattal, valamint 3 tartózkodással elfogadta a határozatot.
Kereskényi ígéretet tett arra, hogy az önkormányzat támogatni fogja az iskolák költözését, ugyanakkor a szükséges felújításokban is számíthatnak a segítségre.


Kereskényit orosz módszerhez hasonlította a közbelépést
Kereskényi orosz módszerhez hasonlította a közbelépést


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: