2009-05-20 09:28:26• hírek • MTV

Egység Kálvin szellemében

Öt évvel ezelőtt született meg a Kárpát-medencei protestáns egyházak egyesülésének gondolata. Az egységes Magyar Református Egyház Alkotmányának május 22-ei, debreceni aláírásáról a magyarországi közszolgálati televízió több műsora tudósít.

Az öt évvel ezelőtt megtartott népszavazás után a magyar történelmi egyházak, ezen belül a református egyház különösen fontos feladatuknak tekintették az országhatárokkal elválasztott magyarság szellemi egyesítését. E munka eredménye, hogy az erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki és az anyaországi reformátusok vezetői 2009.május 22-én Debrecenben Alkotmányozó Zsinatra ülnek össze, és kézjegyükkel látják el az egységes Magyar Református Egyház Alkotmányát.

Az ünnepélyes aktust több évig tartó szakmai munka előzte meg. A Generális Konvent munkacsoportjai egyházjogi, liturgiai, dogmatikai kérdésekben fogalmaztak meg egységes álláspontot. Az egységesítés nem jelent uniformizálást, a határon túl élő reformátusok továbbra is megőrzik történelmi hagyományaikat, sajátosságaikon alapuló hitéleti autonómiájukat.

Május 22. egyben a hálaadás ünnepe, Debrecenbe több tízezer vendéget várnak. A Kárpát-medence református templomaiban egyszerre kondulnak meg a harangok, a cívisváros központján áthaladó menet pedig az összetartozást szimbolizálja.

A Magyar Televízió kiemelt figyelmet fordít a történelmi aktusra. Május 22-én az Ablak élő adásban tudósít Debrecenből (17.00, m1), este Református egység címmel egyórás összeállítás foglalkozik a nap legfontosabb eseményeivel (20.30, m2). Az esti Híradó és a hétfő reggel jelentkező Kárpát Expressz szintén beszámol az ünnepségről (május 25., 6.23, m1, m2; ismétlés 12.05, m2). A pünkösdvasárnapi Református magazin fő témája szintén a jeles naphoz kötődik.


Debrecenbe több tízezer vendéget várnak.

Debrecenbe több tízezer vendéget várnak


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: