2009-11-30 18:23:15• hírek • Parajdi Andrea

A PD-L packázik a magyarokkal?

Az RMDSZ úgy véli packázik a magyarokkal a PD-L pártja, hiszen a P-ta Pacii Jean Calvin térré való átnevezésének elutasítását teljesen alaptalan indokokkal magyarázza a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal, köztudottan demokrata liberális hatás alatt lévő „pártatlan" vezetője.

A múlt héten robbant a bomba, hogy a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal vezetője Radu Giurca levélben szólította fel a városi tanácsot, hogy vonja vissza azt a határozatát, amelyben elfogadja, hogy a P-ta Pacii visszakaphassa korábbi nevét a Jean Calvin elnevezést. Kereskényi Gábor alpolgármester és Túrós Lóránd városi tanácsos hétfőn 14 órától sajtótájékoztatót tartottak az RMDSz székházban, hogy reagáljanak a Prefektusi Intézmény által kiküldött levélre.

Kereskényi elmondta, a visszavonásnak nem kívánnak eleget tenni, ugyanis a levélben megjelölt indokokkal nem értenek egyet. Az egyik okként azt említik meg, hogy a névadó bizottság előzetesen nem hagyta jóvá az átnevezést a tanács mégis elfogadta a határozatot.

-Október 28-án, a határozat elfogadása előtt egy nappal kértük a prefektust, hogy hívja össze a bizottságot, ám a kérésünknek még azóta sem tett eleget. Mi jóváhagytuk a határozatot, egy olyan paragrafussal amelyben rögzítve van, hogy kizárólag akkor lép életbe a tér névcseréje amikor meg lesz a bizottság jóváhagyása - magyarázza Kereskényi, aki úgy véli ezzel az intézkedéssel ilyen formában nem követtek el törvényszegést.

A Prefektúra második indokként azt emelte ki, hogy a tér szót magyar nyelven nem engedélyezi kiírni ugyanis ez nem egy helységnév vagy intézménynév, illetve nem is egy közérdekű közlemény. Túrós Lóránd kifejtette a Regionális Kisebbségi Nyelvek kartájában -amelyet Románia is elfogadott- teljesen világosan ott szerepel, hogy nem csak terek, de még folyók, patakok nevét is meg lehet magyarul jelölni.


Kereskényi Gábor és Túrós Lóránd nem értenek egyet a Prefektúra indokaival
Kereskényi Gábor és Túrós Lóránd sajtótájékoztatón reagáltak a Prefektúra levelére


-Ez egy olyan törvénykezés, amely kihangsúlyozza, hogy az államnak a kisebbségeket nem csak megtűrni, hanem egyenesen bátorítani is kell az anyanyelvük ápolására - tette hozzá Túrós, aki furcsállja, hogy a Prefektusi Hivatal jogászai nem ismerik az érvényben lévő jogszabályokat. -Nagy bajban vagyunk, ha a Kormánybiztosi Hivatalban valóban nincsenek tisztában a törvényekkel, ha pedig tudják ám ennek ellenére is felszólítottak bennünket a határozat visszavonására, akkor csak politikai érdek lehet mindennek a hátterében - vonta le a következtetést a városi tanácsos.

Mint mondta, mindenki tudja, hogy ezt a határozatot a Református Esperesi Hivatal és az EMKE kérésére hagyták jóvá, ugyanis a reformáció vezéralakjának Kálvin János születésének ebben az évben ünneplik az ötszázadik évfordulóját. -A PD-L ezzel az intézkedéssel arcon csapott egy ünneplő közösséget, egyszerűen csak pofátlanságnak tudom nevezni a tettüket. Köztudott, hogy a Láncos templom körüli épületek nagy része a Református Egyház tulajdonában vannak, amikor miért nem viselhetnék a reformáció megalkotójának nevét - folytatta Túrós.

Kereskényi Gábor elmondta: egyre inkább bebizonyosodik, hogy a PD-L egy báránybőrbe bújt farkas, hiszen folyamatosan magyarellenes cselekedetekbe bocsátkozik, hiszen korábban is ennek a pártnak a képviselői voltak azok, akik „két kézzel tiltakoztak" a kétnyelvű utcanévtáblák bevezetése ellen. „Még ezen a héten elküldjük az ellenérveinket a Prefektushoz, ugyanis semmilyen szín alatt nem vagyunk hajlandóak visszavonni ezt a határozatot. Jó lenne, ha végre nem tekintenék másodrendű állampolgároknak a magyarokat" - zárta le Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: