2009-12-04 16:17:25• hírek • Parajdi Andrea

A prefektus megbékélt a Kálvin térrel

Eredményes volt az RMDSZ és a szatmári magyar sajtó közös fellépése a Prefektúra azon intézkedés ellen, melynek értelmében a P-ta Pacii tér Kálvin térré való nevezését kifogásolták. Radu Giurca prefektus „ráébredt" neki még sincs ellenvetése a tér átnevezését illetően.

A történet gyökereit vélhetően már sokan ismerik. Az EMKE és a Református Esperesi Hivatal kezdeményezésére a városi tanács október végén jóváhagyta a mostani P-ta Pacii tér, Jean Calvin térré való átnevezését, azonban a Szatmár Megyei Prefektúra két okra hivatkozva kérte a határozattervezet visszavonását. Az egyik okként azt említik meg, hogy a névadó bizottság előzetesen nem hagyta jóvá az átnevezést a tanács mégis elfogadta a határozatot, második indokként azt emelték ki, hogy a tér szót magyar nyelven nem engedélyezik kiírni ugyanis ez nem egy helységnév vagy intézménynév, illetve nem is egy közérdekű közlemény.

Az indokokat nevetségesnek tartotta a városi tanács RMDSZ-es frakciója, ezért hétfőn sajtótájékoztatót tartottak, ahol érvekkel támasztották alá a prefektus alaptalan követeléseit. A magyar sajtóban megjelent cikkek és az RMDSZ határozott fellépése meghozta a várva várt gyümölcsét, s a prefektusunk arra kényszerült, hogy megváltoztassa korábbi álláspontját.

-Kaptunk egy értesítést arról, hogy összehívták a névadó bizottságot, amely jóvá hagyja a tér átnevezését, ezért a továbbiakban engedélyezni fogják a városi tanács határozatának életbeléptetését - tájékoztatta lapunkat Kereskényi Gábor alpolgármester, aki azt is elmondta a levélben ezt az egy indokot magyarázzák meg, a másikról, vagyis a tér szó kiírásával kapcsolatos ellenvetésükről mintha egyszerűen elfelejtkeztek volna.

Úgy tűnik Radu Giurca, a megye prefektusa előzetesen nem számolt azzal, hogy maga ellen fordítja a megye legnagyobb kisebbségét s ezáltal pedig szimpatizáns pártjának, a demokrata liberálisoknak is szerez egy-két ellenséget ha egy ilyen jellegű határozat visszavonását követeli. A prefektusunk mindenesetre idejében észhez tért, úgyhogy amint elkészül a Jean Calvin nevével fémjelzett tábla búcsút mondhatunk a P-ta Pacii térnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: