2011-06-17 12:55:07• hírek • Kocsis Zoltán

A prefektus kétszer annyit keres, mint a polgármester

Gazdasági válság ide, a schengeni övezetbe való belépés csúszása oda, vezető politikusaink nem élnek rosszul, ez derül ki legalábbis az általuk leadott vagyonnyilatkozatokból.

Az államtól kapott fizetések összege azonban sokszor nem áll összhangban a tisztség betöltésével járó politikai felelősséggel, aminek legszembetűnőbb példája, hogy Radu Giurca prefektus fizetése gyakorlatilag kétszer akkora, mint Ilyés Gyula polgármesteré.

A kormánybiztos június 7.-én leadott vagyonnyilatkozata szerint, mely megtalálható az általa vezetett intézmény honlapján (prefecturasatumare.ro), az elmúlt évben 76.300 lejt tehetett zsebre fizetésként, ami havi 6.358 lejt jelent. Ezzel szemben Szatmárnémeti polgármestere, az általa június 1.-án szignált nyilatkozat (satu-mare.ro) szerint 38.344 lejt kapott fizetésként az elmúlt évben, ami havi 3.195 lejt jelent.

A dolog érdekessége, hogy a prefektúra vezetője, mint egy dekoncentrált intézmény első embere, nem választás révén jut hozzá tisztségéhez, hanem kinevezik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kormány kihelyezett embereként gyakorlatilag nem a saját munkájáról felel négy évente a választásokkor, hanem a kormányéról. Más szóval, tisztségét akkor is megtarthatja, ha saját tevékenysége esetleg nem is volt kielégítendő, ehhez mindössze két feltételnek kell teljesülnie: a kormány nyerje meg a választásokat, és ő maradjon továbbra is „szimpatikus." Szemben a mindenkori polgármesterrel, aki négyévente saját bőrét viszi a vásárra, amikor elérkezett a politikai felelősségre vonás ideje.


Radu Giurca és Valeriu Tabara
Radu Giurca és Valeriu Tabara mezőgazdasági miniszter a Pálinkafesztiválon. A prefektus keres jobban!


Ami még inkább megdöbbentő, Giurca (és kollégáinak) fizetése alig marad el az ország első emberének, Traian Basescunak a bérétől. A köztársasági elnök 2010 június 9.-éről datálódó vagyonnyilatkozatában ugyanis 79.225 lej éves, azaz 6.602 lejes havi fizetés szerepel.

Sőt, Emil Boc miniszterelnök 2010 novemberében leadott vagyonnyilatkozatából (gov.ro) az derül ki, hogy nevezett (tehát 2010) év első négy hónapjában összesen 24.736 lejt tehetett zsebre fizetésként, ami 6.184 lejt jelent. Ez pedig már majdnem kétszáz lejjel kevesebb, mint Giurca bére! A kormány tagja közül Theodor Baconschi külügyminiszter keres a legjobban a maga évi 93.774 lejes fizetésével (7.814 lej havonta), amivel az államelnököt és a kormányfőt is megelőzi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: