2010-03-26 14:49:04• hírek • Balogh Anita

A prefektúra elé vonultak

Szatmárnémetiben is a prefektúra elé vonultak a nyugdíjasok és a pedagógusok, hogy közösen hívják fel a figyelmet a problémáikra, melyeket az ország vezetőinek kellene orvosolniuk. Az ország minden megyeközpontjában nyugdíjasok tiltakoztak a prefektúrák előtt, már csak az a kérdés milyen eredményt fog hozni a megmozdulás.

Közel száz személy gyűlt össze péntek délelőtt 10 órakor a Szatmár Megyei Prefektúra bejárata elé, hogy néma sztrájkőrséget állva hívják fel a figyelmet az ország vezetőihez intézett kérésekre, illetve fejezzék ki elégedetlenségüket a meghozott vagy éppen elmulasztott rendelkezések kapcsán. Az új főtérre vonulók között voltak a Szatmár Megyei Nyugdíjasok Egyesületének, a Demokratikus Szakszervezetek Föderációjának és a Szabad Tanügyi Szakszervezetnek a tagjai is.

A zászlókkal és kisebb transzparensekkel felszerelkezett személyek között a kommunikatívabbak egyértelműen a nyugdíjasok voltak. A sajtó képviselőinek izgatottan panaszolták, hogy a nyugdíjból mennyire nehezen lehet kijönni azoknak is, akik a minimálisnál relatíve nagyobb nyugdíjat kapnak. Legfőbb kérésük az, hogy a nyugdíjpont értékét a bruttó átlagkereset értékének a 45 százalékára emeljék - ez jelenleg a negyven százalékot sem éri el.

Az összegyűlt tömeg képviselőit Radu Giurca prefektus, a Szatmár megyei Tanfelügyelőség illetve a Szatmár Megyei Nyugdíjosztály képviselői fogadták. Mircea Marian, a nyugdíjas-egyesület vezetője elmondta: tiszteletet várnak a kormánytól, hiszen most is a nyugdíjas korosztály volt az, akik a leghűségesebben elmentek szavazni. Marian felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy az országban több mint 3 millió nyugdíjas kap 300 lej körüli havi juttatást, ezek pedig éhen halnának, ha nem lennének gyermekeik, akik segítenek nekik. Különösen télen nem elég a nyugdíj, hiszen a fűtési számla szinte a teljes nyugdíj összegét teszi ki a hideg hónapokban. A nyugdíjas vezető sárga virággal a kabátzsebében jelent meg a találkozón, ezzel is jelezve: irigykedik az intézményvezetőkre, akik nagy fizetéseket kapnak.

A pedagógusok képviseletében Virgil Roman beszélt, aki az általa képviselt tanügyi dolgozók iskolabezárásokkal, iskola-összevonásokkal és elbocsájtásokkal kapcsolatos nemtetszését fejezte ki.

Radu Giurca mindkét csoportosulástól átvette a kéréseket pontokba foglaló írásokat és megígérte, hogy a jövő hét folyamán eljuttatja azokat az ország vezetőihez.


Tárgyalóasztalhoz ültek a tiltakozókkalTárgyalóasztalhoz ültek a tiltakozókkal


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: