2013-09-02 17:40:28• hírek • MTI

A pótérettségizők egyötöde vizsgázott sikeresen

Romániában a pótérettségizők egyötöde vizsgázott sikeresen, ami öt százalékkal gyengébb eredmény a tavalyihoz képest - közölte hétfőn az oktatási minisztérium.

Abszolút értékben kifejezve összesen 14 700 diáknak sikerült a vizsgája az őszi pótérettségin, több mint felük 6-os és 6,49 közötti osztályzatot kapott, és senki nem érdemelte ki a maximális jegyet, a tízest.

A román oktatási minisztérium szerint tavaly 25 százalékos volt az őszi pótérettségin a sikeresen vizsgázók aránya, ezért a mostani 20,36 százalékos arány 5 százalékos visszaesést jelent. A pótérettségin több mint 72 ezer diák vett részt, a tanárok 317 diákot zártak ki amiatt, hogy puskázni akartak.

A legjobban az Arad megyei diákok teljesítettek, akiknek csaknem a 36 százaléka volt sikeres. A székelyföldi megyék átlagon felüli eredményt értek el, Hargita és Kovászna megyében a diákok mintegy 25 százaléka vizsgázott eredményesen, Maros megyében az arány 22 százalék volt.

Nyáron a diákok 55 százaléka jutott érettségi oklevélhez, ami csaknem tíz százalékkal több az előző évi eredményhez képest. A javulás okaihoz a könnyített tételek mellett az is hozzájárult, hogy az iskolák jelentős hányadában már a 12. osztályban megbuktatták a rosszul teljesítő diákokat, a gyengén tanulók nem is jelentkezhettek az érettségire.

Romániában 2010-től szigorították a líceum végén szokásos megmérettetés felügyeletét, így a sikeresen vizsgázók aránya a korábban megszokott 80-90 százalékról 45 százalékra csökkent 2012-ben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: