2009-06-30 12:19:20• hírek • MTI/Reuters/ITAR-TASZSZ

A politikusok között Obama a legnépszerűbb

Messze Barack Obama amerikai elnök a legnépszerűbb a világ vezető politikusai közül egy friss közvélemény-kutatás hétfőn nyilvánosságra hozott eredményei szerint.

A WorldPublicOpinion.org nevű, amerikai nem kormányzati kutató szolgálat átfogó felmérése szerint a Föld lakosságának 62 százaléka bízik abban, hogy Obama helyes irányba tereli a világ ügyeit. Őt követi Angela Merkel német kancellár és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, akiknek a megbízhatósági indexe egyaránt 40-40 százalék.

Javult Nicolas Sarkozy francia államfő megítélése, a tavalyi 30 után idén 34 százalékra kúszott fel népszerűsége. Gordon Brown brit miniszterelnök nála két százalékponttal jobb eredmény ért el, a megkérdezettek 36 százaléka bízik benne, míg 45 százaléka negatívan ítéli meg munkáját.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök átfogó bizalmi indexe 34 százalékon áll, ezen belül nagy támogatottsággal bír Kínában (64 százalék), Indiában (65) és Ukrajnában (82). Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfőben a megkérdezettek 32 százaléka bízik, leginkább Ázsiában fogadják el, Pakisztánban 80, Dél-Koreában 51, Indiában pedig 50 százalékos népszerűsége.
A listát Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő zárja. Politikai irányvonalát a válaszadó 28 százaléka helyeselte 49 százalék ellenében. Ahmadinezsádot a muzulmán világban támogatják leginkább: Pakisztánban 75, a palesztin területeken pedig 57 százalékkal. Ugyanakkor az azeriek 59, az egyiptomiak 57 és az irakiak 56 százalékának egyáltalán nem tetszik az újjáválasztott iráni elnök tevékenysége.

A közvélemény-kutatást április 4. és június 12. között készítették a világ húsz országában, 19 224 ember megkérdezésével. Ebben a húsz országban él a Föld népességének 62 százaléka. A felmérés hibaküszöbe plusz/mínusz 3-4 százalék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: