2011-09-28 19:29:01• hírek • Kocsis Zoltán

A polgármestereket járatná le a kormány?!

Az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok megsegítését célozza meg az az új kormányrendelet, amely kihozta a sodrából Ilyés Gyula polgármestert. Szerinte a Hivatalos Közlönyben kedden megjelent rendelkezés tisztán politikai indíttatású és nem a nyugdíjasok támogatása a célja, hanem a helyi közigazgatási szervek lejáratása.

Miről is van szó pontosan? A kormány elrendelte, hogy minden egyes helyhatóság, tehát úgy a polgármesteri hivatalok, mint a megyei tanácsok, hozzanak létre egy-egy céget. A megyei tanácsok cégei aztán közbeszerzési licit révén, piaci áron vásároljanak fel minél több élelmiszert, amit aztán leosztanak a polgármesteri hivatalok cégeinek. Ezek pedig minden profit nélkül, csak a működési költségeket felszámolva árusítanák az élelmiszereket. Csakhogy!

A rendeletben egy szó sem szól arról, hogy a cégek alaptőkéje milyen forrásból származna. A kormány szándéka szerint az amúgy is túlterhelt helyi költségvetésekből. Másrészt, a multik már amúgy is oly mélyre nyomták az árakat, magyarázta Ilyés, hogy ennél olcsóbban a Megyei Tanács sem tudna hozzájutni a hazai termelők termékeihez. Csak a gyenge minőségű importárukhoz. „Biztos valakinek már sorba állnak a behozandó élelmiszerrel megpakolt hajói és szüksége van vevőkre", mérgelődött a polgármester.

A harmadik probléma, hogy a cégeknek üzlethelyiségekre van szükségük - csakhogy korábban pont a kormány volt az, amely kötelezte a polgármesteri hivatalokat, hogy valamennyi ilyen tulajdonát eladja. „Még azoktól is meg kellett válnunk, amelyeket nem igényelték vissza", mondta a polgármester.

A sokadik probléma, hogy az alkalmazottak fizetése, az infrastruktúra megteremtése komoly költségeket emésztene fel és nincs rá garancia, hogy ezeket felszámolván az eladásra kívánt élelmiszer nem lesz drágább, mint a szupermarketekben. Főleg, amikor azok épp promóció révén próbálják felpezsdíteni a forgalmukat. „Majd jókora botrányt lehetne akkor kelteni, hogy x polgármester biztos zsebre teszi a pénzt", boncolgatta a problémát Ilyés.

És akkor nem beszéltünk azokról az ingyenes élelmiszercsomagokról, amelyekhez a romániai kisnyugdíjasok ingyen juthatnak hozzá...

„Én nem tudom, hogyan fog ez működni. Azaz hogy pontosan tudom: sehogy!" dühöngött a polgármester. „Egy ilyen dolog elindításához, a különböző, törvények szabta procedúrák miatt, legalább másfél év kell. Ám így a kormány jövőre, a választások előtt, elmondhatja, hogy ők szerettek volna segíteni a nyugdíjasokon, ám az inkompetens helyhatóságok miatt ezt nem tehették meg. A Tariceanu kormány óta mindent megtesznek, hogy minél jobban lejárassák a helyi közigazgatási szerveket. Ez is egy újabb érthetetlen politikai döntés, melynek már a megszövegezéséről lerí, hogy amatőrök dolgozták ki és fogalmazták meg", tett pontot a véleménye végére Szatmárnémeti polgármestere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: