2017-09-28 14:45:54• hírek • Szatmár.ro

A polgármester és a városi tanács frakcióvezetőinek közös nyilatkozata

A Szatmárnémeti Városi Tanács tagjai teljes egyetértésben elítélik a napokban elfogadott ukrajnai oktatási törvényt, amely szinte teljesen lehetetlenné teszi az anyanyelvi oktatást, ezen belül pedig az ukrajnai kisebbségek hosszútávú megmaradását.

Ez a törvény nem csak az európai normákkal megy szembe, hanem teljesen ellentmond több nemzetközi szerződésben is megfogalmazott alapértéknek, olyanoknak, amelyeket megalakulása után Ukrajna is aláírt. Elfogadásával Ukrajna elutasította az európai értékrendet és veszélybe sodorta azon szándékát, hogy az európai közösség teljes értékű tagja lehessen.

Szatmárnémeti több ukrajnai várossal is jó kapcsolatot ápol, Beregszász és Ungvár testvérvárosaink, míg Munkáccsal és Aknaszlatinával többször is együttműködtünk gazdasági és kulturális téren egyaránt. Ukrajna nyugati részein nagy számú román, magyar és szlovák kisebbség él, akiknek a hosszútávú megmaradását veszélyezteti ez a törvény.

A fentiekben említett városokkal évtizedek óta baráti kapcsolatot ápolunk, éppen ezért nem tudjuk szó nélkül hagyni azt, ami szomszédainkkal, nemzettársainkkal történik.

A helyzetük eddig sem volt könnyű, hiszen mindannyian hallottunk Ukrajna belső konfliktusairól, az elmúlt évben éppen ezért nyújtottunk segítséget Beregszásznak ahhoz, hogy a közszolgáltatások javuljanak a városban. Több közös, az Európai Unió által finanszírozott projektnek köszönhetően mindkét országnak sikerült fejlesztéseket kiviteleznie, és sikerült megismernünk és tisztelnük egymás kultúráját és hagyományait.

Szatmárnémeti egy multikulturális város, ahol a román, magyar, német és egyébb nemzetiségek békében élnek egymás mellett. Ennek értelmében arra kérjük testvérvárosaink képviselő testületét, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy az ukrán kormány függessze fel a törvény alkalmazását, és kezdeményezze a módosítását. Ugyanezt kérjük Románia kormányától is.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere
Szőcs Péter Levente, az RMDSZ-frakció vezetője
Roca Radu Tiberiu, a PSD-frakció vezetője
Albu Adrian, a PNL-frakció vezetője
Pugner Róbert, az ALDE-frakció vezetője

Szatmárnémeti, 2017., szeptember 28.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: