2013-02-28 18:39:55• hírek • Póti Orsolya

A polgári védelem napját ünnepelték

A Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza adott otthont február 28-án a Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége által szervezett ünnepségnek, melynek keretében kitüntetések átadására és előléptetésekre került sor.

A mai polgári védelmi szervezetek, a légvédelmi egységek Európa legtöbb országában, így Romániában is az első világháború után jöttek létre. Az országban 1933-ban fogadták el a hatósági légvédelem kiépítésére vonatkozó jogszabályokat; királyi rendelettel hozták létre a polgári védelmet azzal a céllal, hogy védelmet biztosítsanak a lakosságnak az esetleges háborús, de főként légi támadások esetén.

A Polgári Védelem Napja alkalmából február 28-án a Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége is ünnepséget rendezett. A hagyományoktól eltérően a rendezvénynek a Szakszervezetek Művelődési Háza adott otthont, ahol összegyűltek az intézmény vezetői és munkatársai, valamint a megye és a város elöljárói.

Iulian Burz, a megyei katasztrófavédelem parancsnoka köszöntő-beszédében elmondta: a polgári védelem a katasztrófavédelem szerves része, amely a felkészülés és megelőzés mellett a lakosság felkészítésére fekteti a hangsúlyt.

Burz beszéde után a felügyelőség ezredesei vették át a szót, akik visszatekintettek a polgári védelem történetére, múltjára és jelenére, valamint felolvasták az Országos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének vezetője üzenetét. A szatmári felügyelőség munkatársait a helyi elöljárók is köszöntötték.

A rendezvény keretében kitüntetések átadására és előléptetésekre is sor került, legtöbben ezredesi rangot kaptak, Ganea Constantint pedig hadnaggyá léptették elő. Az ünnepség a felügyelőség és a különböző Szatmár megyei intézmények (rendőr-felügyelőség, büntetésvégrehajtó-intézet, határrendészeti felügyelőség, csendőrség) között megrendezett sportvetélkedőkön elért eredmények kihirdetésével és a díjak átadásával zárult.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: