2012-05-19 13:56:57• hírek • Kocsis Zoltán

Virágparádé az Európai Nemzeti Parkok Napján

Virágokkal díszített, tüzes paripák mögé fogott hintó, a tavasz színkavalkádját idéző zsákokba öltözött leányok, az újrahasznosítást hirdető „kartonrobotok", mazsorettek, fúvószene - na meg sok, sok, közel félezer felvonuló ünnepelte az Európai Nemzeti Parkok Napját.

Az európai nemzeti parkokat szövetségbe gyűjtő Europark Szövetség 1999-ben a május 24-ét az Európai Nemzeti Parkok Napjának nevezte ki. Az időpontválasztás nem véletlen, hisz 1909 május 24-én Svédországban nyitotta meg kapuit Európa első kilenc nemzeti parkja.

A Környezetvédelmi Ügynöki ezen nemes alkalomra virágparádéval igyekezett méltón megemlékezni. Ennek prológusaként a résztvevők megkoszorúzták Kiss Gedeon Kossuth-kertben álló szobrát. A Kossuth-kert megálmodója, az „erdők ezredese" előtt koszorúval rótta le tiszteletét Csehi Árpád megyei tanácselnök valamint Draveczky Károly és Kovács Máté megyei tanácsosok a Szatmár Megyei Tanács nevében, továbbá Békéssy Erzsébet a Környezetvédelmi Ügynökség, Magyar Lóránd, Szőcs Péter és Nits János városi tanácsosok a Szatmárnémeti Városi Tanács és Kiss József, a református egyház képviseletében.

Közben már a Kossuth-kert bejárata előtt felsorakozott a virágokkal díszített hintó, amely elé két pompás pejt fogtak. Szemeteszsákokba öltözött leányok, kartondobozba bújt fiúk hirdették az háztartási hulladék megfelelő gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát.

Miután Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere is befutott, a menet megindult a Szabadság-tér irányában.

A ragyogó napsütés, az integető vidám fiatalok, a vicces öltözékek, a mazsorettek tánca, a hintó és a fúvószene nem csak a közel félezer felvonuló, de az utcán sétálók, a tömbházak ablakain kihajolók arcára is mosolyt csalt.

A menet a Székesegyház előtt ért véget, miután megkerülte a Szabadság-teret. Ott még a gyerekek válthattak egy-két szót Csehi Árpáddal és Ilyés Gyulával, majd mindenki azzal a tudattal indulhatott tovább, hogy sikerült méltóképpen megemlékeznie Kiss Gedeonról és az Európai Nemzeti Parkok Napjára.

Ilyés Gyula és Csehi Árpád a gyerekek között

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: