2008-12-29 12:44:36• hírek • Szatmár.ro

A pezsgő hagyománya

Szilveszter napján számos szimbolikus jelentőségű tevékenységet végzünk. A pezsgőfogyasztás is egyike a régi babonáknak.

Régi néphagyományok szerint az év első napja, nagyban befolyásolja az elkövetkező év történéseit. Ilyenkor megpróbáljuk elkerülni a veszekedéseket, mert ellenkező esetben az egész évünk tele lesz bosszúsággal, nem dobjuk ki a szemetet, mert a hiedelmek szerint az minden jót elvisz az újévben. Kimondottan szerencsétlenséget hoz, ha szilveszteri vacsoraként szárnyast vagy lábasjószágot fogyasztunk.

A babona szerint, mivel a baromfi hátrafelé kapar, a lábasjószág pedig hátrafelé rúg, így elriaszthatja a következő év sikereit. Szilveszterkor malacsültet - ez szerencsét hozhat, ugyanis a disznó előre túr az orrával - vagy szemes ételeket - mint például a lencse- ajánlatos fogyasztani, ez ugyanis pénzt hoz majd a házhoz. Szintén a hiedelmek miatt fogyasztunk pezsgőt újévkor, ugyanis a régi babonák úgy tartják, ha pezsgőt iszunk gazdag, úri évünk lesz.

Az első pezsgőt 1670 - 1715 között a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, a francia Don Perignon véletlenül készítette el borból. A rá következő években már külön üvegekben állították elő a pezsgőt, amely egyhamar a nemesek kedvelt itala lett. Annak ellenére, hogy napjainkban már bárki számára elérhetővé vált a pezsgő, még mindig az előkelő italok közé soroljuk. Nem csupán a szilveszter éjszakák nélkülözhetetlen kelléke, hiszen számos fontos eseményen pezsgőt öntünk a pohárba, ha koccintani szeretnénk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: