2013-01-28 17:32:57• hírek • Póti Orsolya

A pénz beszél... - közel 600 bankjegyből nyílik kiállítás

A numizmatika a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed a modern pénzformák és fizetési eszközök kutatásával is.

A Szatmár Megyei Múzeum szerepet kíván vállalni a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztésében is, ezért egy olyan kiállítást szervez, mely közel 600 bankjegyet mutat be a világ minden tájáról.

Sorin Epuran szatmári numizmatikus gyűjteményéből nyílik kiállítás január 30-án, szerda délután 13 órától a Szatmár Megyei Múzeumban (Vasile Lucaciu utca 21. szám). A gyűjtő 1990 óta több mint 1000 különféle bankjegyet halmozott fel, és ebből mutat be összesen 580 darabot a szerdán nyíló tárlat keretében.

A kiállításon több mint 100 országból származó fizetési eszközt szerepeltetnek: láthatóak lesznek Nyugat-Európa országainak különféle időkből származó bankjegyei és érdekességként az ázsiai, afrikai és amerikai országokból szerzett pénzek is ki lesznek állítva.

Csoportosítva lesznek a szovjet államok pénzei, a román hatóság által kibocsátott régi és új bankjegyek, valamint külön bemutatják az Osztrák-Magyar Monarchiában kiadott fizetési eszközöket is.

A numizmatika jelentős a művészettörténet, a kronológia szempontjából is, illetve elengedhetetlen a gazdaságtörténet tanulmányozásához. A kiállítás szervezői remélik, a rendezvény nagy érdeklődésnek örvend majd és egy különleges képzeletbeli utazásban részesíti a látogatókat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: