2007-05-30 20:20:04• hírek • Kis Csilla

A passzív dohányzás kockázatai

cigiA füstölgéssel a velünk együtt élők egészségét veszélyeztetjük

A dohányzás és a passzív dohányzás ellen is számtalan ellenérvet ismerünk. A légúti, szív-és érrendszeri megbetegedések mellett ismét egy nyomós érv, amiért érdemes leszoknunk. A füstölgéssel a velünk együtt élők egészségét veszélyeztetjük, növeljük a demencia (szellemi hanyatlás) kialakulásának esélyét.

Az American Academy of Neurology éves űlésén bemutatott tanulmány szerint azok körében, akik 30 évnél is hosszabb időn át élnek dohányos ember társaságában, 30 százalékkal nő a demencia kialakulásának veszélye azokhoz képest, akik nem dohányzó személy mellett élnek.

A veszély még ennél is magasabb azok körében, akik eleve fokozottan ki vannak téve a betegség kockázatának, az agyhoz vezető artériák szűkülete miatt. Ezen személyek esélye a betegség kialakulására kétszeres azokhoz képest, akik soha nem éltek dohányzó ember társaságában és artériáik is egészségesek.

A kutatás során 985, 65 éves, vagy idősebb, korábban soha nem dohányzó személyt vizsgáltak. A vizsgálat elején egyik résztvevőnél sem jelentkeztek a szellemi hanyatlás jelei, nem volt szívbetegségük, sem stroke, s a lábaikban lévő artériáik egészségesek voltak.

A 985 résztvevőből 495 személy élt dohányzó társ mellett átlagosan 28 éven keresztül. A vizsgálat kezdetét követő hét éven belül az összes résztvevő 10 százaléka szenvedett infarktust, alakult ki stroke, vagy érszűkület. 15 százalékuknál jelentkezett demencia.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden dohányos mellett élő számára azonnal ajánlott kezelőorvos felkeresése, demencia szűrés végeztetése. Törekedjünk továbbra is az egészséges életmód gyakorlására, s párunk számára egy újabb érvet szereztünk a leszokás mellett. (fittseg)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: