2015-11-06 09:41:33• hírek • MTI

A pártok nem neveztek meg kormányfőjelöltet

Nem neveztek meg miniszterelnök-jelöltet azok a parlamenti pártok, amelyekkel Klaus Iohannis román államfő csütörtökön megkezdte konzultációsorozatát egy új kormány megalakítása érdekében.

A jelenlegi kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea szerint a parlamenti pártoknak előbb meg kellene egyezniük, mi a legjobb válasz a Victor Ponta eddigi miniszterelnök - és ezzel a kormány - lemondásához vezető társadalmi elégedetlenségre, és csak azt követően kell a feladathoz megfelelő kormányfőjelöltet találni.

Bár korábban jelezte, hogy pártja folytatni szeretné a kormányzást, az általa felvázolt lehetőségek között nem szerepelt egy politikusokból álló kormány megbízása. Dragnea a lehetséges forgatókönyvek között egy szakértői kormány beiktatását, nemzeti egységkormány létrehozását említette, és a választások előrehozását sem zárta ki.
A jobbközép ellenzék fő erejét képező, Iohannishoz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) előre hozott választásokat sürgetett. Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szerint a napok óta tüntető emberek egyértelművé tették, hogy nem bíznak a jelenlegi parlamentben, ezért a választások kiírása lenne a "legigazságosabb" megoldás.

Az alkotmány szerint az államfő akkor oszlatja fel a parlamentet, ha az két egymást követő miniszterelnök-jelöltjének nem szavaz bizalmat. Arra azonban még nem volt példa Romániában, hogy a törvényhozók ilyen módon hozzájárultak volna mandátumuk lerövidítéséhez: amikor Traian Basescu volt államfő a parlament feloszlatását helyezte kilátásba, a törvényhozók inkább beiktatták az államfő által javasolt miniszterelnököt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szakértői kormányt javasolt, amelynek a jövő évi költségvetés kidolgozása és a választások megszervezése lenne a feladata. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kifejtette: jó megoldás lenne a választások előrehozása, ha sikerülne megteremteni a törvényi feltételeit annak, hogy ezeknél már az új választási törvényt lehessen alkalmazni, amely szerint Románia visszatér a megyei pártlistás arányos választási rendszerhez. Az RMDSZ vezetője azonban arra figyelmeztetett, hogy nehéz lesz elhárítani a felmerülő alkotmányjogi problémákat.

Közben a bukaresti Egyetem téren csütörtök este is folytatódott a három napja kezdődött tüntetéssorozat: a demonstrálók világossá tették, hogy nem elégszenek meg egy egyszerű "kádercserével", gyökeres változást, a közélet megtisztulását, a kompromittálódott politikusok eltávolítását, a korrupció megfékezését követelik.
Az elnöki hivatal által meghirdetett konzultációsorozat pénteken a többi parlamenti párttal és a civil társadalom képviselőivel folytatódik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: