2018-02-14 07:49:11• hírek • közlemény

A párok találkozásának alkalma

Több, mint száz párt mozgatott meg idén Szatmárnémetiben a Házasság hete, amely szórakozásra és elmélyülésre egyaránt lehetőséget nyújtott.

Bár még vasárnapig tartanak a programok, már megállapítható, igazolt és valós az az igény, amely Szatmárnémetiben is életre hívta és megtartotta a Házasság hetét. Évről-évre többen és többen látogatják a programokat, de egyre több a kapcsolódó rendezvény is. Csak a filharmóniában zajlott ünnepségen kétszáznegyvenen vettek részt. Lepedus István szervező fejlődésként azt emeli ki, hogy idén az együttjáró párokat is meg tudták szólítani, velük is el tudtak beszélgetni, valamint az egységet sok szempontból meg tudták élni. "Családcsoportok, házas-hétvégések, katolikusok, reformátusok, baptisták, evangélikusok és más felekezetűek közösen, együtt ünnepeltük keresztény hitünket és annak örömét, hogy házasságban ki tudunk teljesedni. Nagyon sok közös szeretet-értékünk van, amelyekhez hozzá nyúlhatunk, amelyeket újra és újra elő kell vennünk, meg kell csodálnunk. Ezek segíthetnek minket életben tartanunk kapcsolatainkat. Ha a programokat tekintjük, örömmel mondhatjuk, hogy idén 25 pár indult el a házas kalandtúránkon, nagyszámban látogatták az ünnepségeket, farsangi összejöveteleket, de szép érdeklődés kísérte az előadásokat is. Isten kegyelme mutatkozik meg mindenben, amit a Házasság hete alkalmával a közös szentmisékben, istentiszteletekben, szentségimádásban és imában is közösen kértünk."
 

„Sejtettem, hogy ember nincs is - csak férfi és nő” – a Karinthy Frigyestől kölcsönzött gondolattal indult az az előadás, amit épp Lepedus István családreferens és Fleisz Kinga pszichológus tartott, február 8-án. Miután Lepedus István végigkövette a házasság fogalmát és annak jellemzőit, a viszonyok leosztását a különböző időkben és kultúrákban, Fleisz Kinga a házasság pszichológiai összetevőit vette számba. Így beszélt az intimitás, szenvedély és elköteleződés hármas együttese meglétének fontosságáról, a kapcsolatok időbeni fejlődéséről és a töréspontokból való felívelések lehetőségeiről. Emlékeztette hallgatóságát, ahhoz, hogy valami növekedni tudjon, azt táplálni, öntözni kell. Beszélt továbbá a "függő", "fifty-fifty" és "meghitt szövetség" házas kapcsolatokról és kiemelte, mennyire jól tud működni a keresztény szemléletben meglévő "háromszögkapcsolat", amelyben a párok Isten jelenlétében tekintik önmagukat, egymást és házasságukat. Hozzátette, a jól működő házasság feltételezi a kapcsolódási pontok - spirituális, emocionális, kognitív, szociális, fizikai -  meglétét. Hiszen minél több helyen kapcsolódik egymáshoz két ember, annál nagyobb a kompatibilitásuk és annál könnyebben élik át együtt a nehéz időket.
 

A házasság hete február 18-án ér véget, amikor a vasárnapi szentmisékben, istentiszteletekben megáldják a párokat.
 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: