2012-10-11 11:46:10• hírek • Kocsis Zoltán

A parlamenti választás jelöltjei nem lehetnek korábbi szekusok

A megyei tanács nagytermében találkoztak csütörtök délelőtt a Szatmár megyei önkormányzatok vezetőivel - polgármestereivel, alpolgármestereivel, titkáraival - a prefektúra vezetői: Eugeniu Avram prefektus, Cristian Sasu alprefektus és Eugen Chioran, az intézmény jogásza. A találkozás központi témája a december 9-én esedékes parlamenti választások előkészületei voltak.

Remus Nemes, a Szatmár Megyei Választási Iroda elnöke rövid beszédében elmondta, milyen feltételeknek kell megfelelniük a választáson induló politikusoknak. Ezek közül a legérdekesebb, hogy 3500 lej értékű banki garanciát kell felmutatniuk illetve az 1976 előtt születetteknek bizonyítaniuk kell, hogy semmilyen kapcsolatban nem álltak az államrendőrséggel, a hírhedt Securitateával.

Chioran elmondta, hogy a választási kampány november 9-én kezdődik. A december 9-i választásokon minden román állampolgár részt vehet, aki betöltötte a 18. életévét és valamilyen oknál fogva nem veszítette el választói jogát. Igaz ez azokra is, akik a választás napján ünneplik születésnapjukat, ezért a jogász felszólította a polgármestereket: az állandó választási névjegyzék folyamatosan legyen aktualizálva.

A törvény szerint az állandó választási névjegyzékről valamennyi párt készíthet magának másolatot - saját költségén - , a nyilvánosság számára viszont szigorúan titkos.

A szavazás összesen 334 szavazóházban zajlik majd - eggyel többe, mint az önkormányzati választás és eggyel kevesebbe, mint a népszavazás. Elhangzott továbbá, hogy a polgármesterek máris megtették javaslataikat a választási bizottságok elnöki tisztségét illetően. Chioran kijelentette, hogy prioritást a jogi végzettséggel rendelkezők élveznek. Minden egyes kinevezést viszont a bukaresti Központi Választási Irodának kell jóváhagynia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: