2016-11-08 15:53:18• hírek • MTI

A parlament a voksokra gondolt, nem a választókra

Dacian Ciolos román kormányfő szerint nem a választókra, hanem a voksaikra gondolt a parlamenti többség, amikor hétfőn 15 és 25 százalék közötti közalkalmazotti béremeléseket szavazott meg, alig egy hónappal a választások előtt.

A bukaresti szakértői kormányt vezető, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott miniszterelnök keddi sajtóértekezletén megerősítette: a kabinet alkotmányos óvást emel a fedezet nélküli béremeléseket előirányzó törvény ellen, amelyet a PNL távollétében csaknem egyhangúan szavaztak meg a Szociáldemokrata Párt, a szabadelvű ALDE és az RMDSZ jelen lévő képviselői.

A kormányfő szerint ha az lett volna a parlament célja, hogy alkotmányos és alkalmazható módosításokkal egészítse ki a kormány nyáron elfogadott, bérkiigazításokról szóló sürgősségi rendeletét, akkor betartotta volna a kétkamarás parlament elvét, vagyis nem hoztak volna olyan lényegi módosításokat a képviselőházban, amelyeket a szenátus nem tárgyalt meg.

Ciolos rámutatott: a kormány nem vitatja a bérkiigazítások szükségességét, szerinte azonban éppen az ilyen "kapkodó" hozzáállás miatt mélyültek el az igazságtalanságok a közalkalmazottak bérezésében. A politikus szerint a hétfői parlamenti döntés - hatályba lépése esetén - nem az idei költségvetés számára jelenti a legnagyobb gondot, hanem hosszú távon lehetetleníti el a bérezési igazságtalanságok felszámolását, egy méltányosabb közalkalmazotti bérrács bevezetését.

A képviselőház a kormány júniusban hozott sürgősségi rendeletének parlamenti megerősítését használta fel arra, hogy olyan béremelésekről döntsön, amelyeket a kormány nem irányzott elő. A hétfőn elfogadott törvénytervezet szerint január elsejétől az oktatási alkalmazottak alapbére 15 százalékkal nőne a decemberi szinthez képest, egyes egészségügyi alkalmazottaknál pedig 25 százalékos bérfejlesztést irányoznak elő már idén decembertől.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfői parlamenti felszólalásában "hazugságnak" nevezte azt, hogy a költségvetési egyensúlyt veszélyeztetnék a béremelések, és burkoltan meg is fenyegette a módosítások ellen érvelő munkaügyi minisztert, hogy "a rémhírterjesztést" börtönnel büntetik.
A parlamenti választásokat december 11-én rendezik Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: