2013-03-13 16:08:26• hírek • MTI

A pápaválasztás részleteit ismertette a szentszéki szóvivő

Az újságírók vaskos kötetet kaptak a pápaválasztó bíborosok nevével és önéletrajzával, hogy memorizálni tudják a keresztneveket, hiszen az új pápa nevének bejelentésekor a keresztneve hangzik el először latinul a Szent Péter-bazilika lodzsájáról.

A pápaválasztásnak a Vatikánból megélt hangulatáról beszélt a sajtónak Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdai tájékoztatóján.

"A bíborosok jókedvűek, nyugodtak, szerda reggel több pápaválasztó bíboros gyalog tette meg az utat a szálláshelyükként kijelölt Szent Márta-ház és a Sixtus-kápolna között" - mondta el vatikáni tájékoztatóján.
A bíborosok eddig háromszor szavaztak: kedden egyszer és szerda délelőtt kétszer. Eddig egyik szavazás sem volt eredményes. Mindkét napon fekete füst szállt fel. Eddig csak XII. Pius megválasztásakor történt meg az, a második világháború előtti években, hogy a bíborosok három szavazással pápát választottak. A ma (szerda) délelőtti szavazás egyébként gyors volt: kevesebb mint két óra alatt kétszer szavaztak" - mondta Lombardi.

Elmagyarázta, hogy a szavazás a Sixtus-kápolnában csendben zajlik. A bíborosok nem beszélgetnek egymással. A voksolásnak megvan a maga menete: miután a bíborosok felírták jelöltjük nevét a latin nyelvű szavazócédulára, egyenként a Sixtus-kápolna főoltárán levő szavazóurnához járulnak. Mielőtt bedobnák a cédulát az urnába, latinul ismételten megerősítik, hogy lelkiismeretük szerint és Jézus Krisztus ítélete alatt voksolnak - ahogyan ezt a konklávé szabályzata előírja. Mindezt Michelangelo Utolsó ítélet freskója alatt jelentik ki.

A szavazócédula 12x14 centiméteres: az van ráírva, hogy Eligo in Summum Pontificem (Pápává választom), alatta egy egyenes vonal, ide írják a bíborosok a választottjuk nevét.
"A konklávénak valójában két helyszíne van: a Sixtus-kápolna és a Szent Péter tér, ahol hívők, zarándokok az új pápát ünneplik" - mondta a szóvivő.     Hozzátette, kedden tudni lehetett, hogy az első füst színe fekete lesz: "tudta ezt a Szent Péter téren összegyűlt tömeg is, mégis eljött megnézni a füst felszállását, mivel rendkívüli pillanatok ezek mindannyiunk életében".
"Azóta óráról órára nő a várakozás izgalma, hiszen mindenki tudja, hogy már csak néhány nap vagy néhány óra, és meglesz az új egyházfő" - hangoztatta a szóvivő.

Kiemelte, számára is meglepetés volt, hogy mekkora tömeg kíséri figyelemmel a Sixtus-kápolna kéményéből felemelkedő füstöt, "ez azt jelenti, hogy a pápa megválasztásakor még hatalmasabb tömeggel kell számolnunk, Róma városa, ahogyan 2005-ben is történt, gyalogosan fog a Szent Péter térre szaladni, mivel a forgalom teljesen meg fog bénulni".
A szóvivő közölte, hogy a fekete és fehér füstöt a szavazócédulák elégetésére szolgáló kályha mellett felállított második kályha bocsátja ki a Sixtus-kápolna kéményéből: a kályhában elégetett "füstbomba" vegyi összetételét és méreteit is felsorolta, erről a Vatikán külön közleményt bocsát ki. Hozzátette, közismert, hogy több bíboros dohányzik: a Sixtus-kápolnában természetesen nem gyújthatnak rá, csak a Szent Márta-ház udvarán.

Lombardi elmondta, hogy találkozott Georg Gansweinnel, XVI. Benedek személyi titkárával, aki beszámolt arról, hogy a nyugalmazott pápa Castel Gandolfóból a televízión keresztül követi utódja megválasztását. A szóvivő szerint a nyugalmazott pápa nem vesz részt utódja beiktatásán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: