2013-02-28 17:51:25• hírek • MTI

A pápai kamarás, a pápa helyettese

Tarcisio Bertone, a camerlengo bíboros
Tarcisio Bertone, a camerlengo bíboros

Arra az időre, amíg a pápai hivatal betöltetlen, a camerlengo bíboros (pápai kamarás) veszi át a Vatikán irányítását.

A pápai kamarás a Szentszék vagyonát kezelő apostoli kamara vezetője, akinek a munkáját három bíboros segíti.
Eddig évszázadokon át a katolikus egyházfő halálával üresedett meg a pápai trón. A camerlengo feladata volt, hogy megállapítsa a halál beálltát, lehúzza a halászgyűrűt - a pápai hatalom egyik jelképét - az elhunytról, és összetörje a bíborosi testület előtt. XVI. Benedek gyűrűjét nem törik össze, ahogyan ezt az elhunyt pápák esetében teszik.

A 2005 áprilisától használt pecsétgyűrű egyben marad, de magát a pecsétet egy vésővel használhatatlanná teszik. (A püspököknek pásztorgyűrűjük, a pápáknak pedig halászgyűrűjük van, amely Szent Pétert, a bárkában ülő halászt ábrázolja. A múlt század közepéig e pecsétgyűrűvel hitelesítették a hivatalos pápai iratokat.)

A camerlengo a pápa helyetteseként a hagyomány szerint használhatja az egyházfő dolgozószobáját és lakosztályát. Ezúttal azonban XVI. Benedek távozása után a pápai lakosztályt lepecsételik, és csak az új pápa megválasztása után nyitják meg újra. A távozó egyházfő lakosztályában hagyta bútorait, könyveit, hivatalos levelezését és más vatikáni dokumentumokat.
A pápai kamarás feladata, hogy előkészítse az új pápát megválasztó bíborosi testület, a konklávé összehívását, és ügyeljen a pápaválasztás zavartalan lefolyására.

2007 óta a 78 éves Tarcisio Bertone a camerlengo bíboros. A korábbi genovai érsek már a Hittani Kongregáció titkáraként is a későbbi XVI. Benedek legközelebbi munkatársa volt. A pápa 2006-ban nevezte ki a Vatikán államtitkárává (miniszterelnökévé).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: