2015-03-21 08:09:31• hírek • MTI

A pápa szegényekkel, drogfüggőkkel, bűnözőkkel találkozik

Ismét a világ "peremére", a munkanélküliséggel és bűnözéssel küzdő Nápoly városába látogat el Ferenc pápa szombaton, ahol a legszegényebb negyedek lakóival találkozik és a Poggioreale nápolyi börtönben a rabokkal együtt ebédel.

A remény látogatásának nevezte Crescenzio Sepe nápolyi érsek Ferenc pápa érkezését. Az egynapos nápolyi apostoli látogatás lesz az egyházfő eddigi legintenzívebb útja: Ferenc pápa felkeresi a pompeji Mária-kegyhelyet, majd további hat különböző nápolyi helyszínre látogat el.

Az első nápolyi állomás Scampia hírhedt negyede lesz, amely az egymilliós dél-olasz város legsúlyosabb problémáinak a jelképe. Olaszországban Scampia kerületében a legmagasabb a munkanélküliség és Scampia a camorra nápolyi szervezett bűnözés fellegvára is. Ferenc pápa Scampia utcáin találkozik az itt élőkkel.

A Nápoly főterén bemutatott misét követően Ferenc pápa a Poggioreale börtönben ebédel a rabokkal. Az ebédet a rabok készítik és az 1900 fogvatartottból kilencvenen vesznek részt a pápával tartott ebéden. Közülük tíz rab a börtönnek abból a szárnyából érkezik, ahol a transzexuálisok, melegek és HIV-fertőzöttek töltik büntetésüket. Sajtóértesülések szerint az ebéd paradicsomos makaróni és sült hús lesz.

Délután Ferenc pápát a nápolyi székesegyházban várják. A hívők reménye az, hogy Ferenc pápa érkezésére megolvad Nápoly védőszentjének, San Gennarónak az itt őrzött vére. Később az egyházfő betegekkel, majd a nápolyi tengerparti sétányon fiatalokkal és családokkal találkozik.

Az utóbbi két évben Ferenc pápa itáliai látogatásainak többsége az ország déli, elmaradottabb részére vezetett (Lampedusa, Reggio Calabria, Cosenza). Nápoly is Olaszország perifériájának számít. Ez lesz az eddigi legnagyobb európai város, amelyet Ferenc pápa felkeres.

Várakozás előzi meg Ferenc pápa szavait a camorrával szemben. Tavaly júniusban, a dél-olasz Reggio Calabriában Ferenc pápa kiközösítette az egyházból a 'ndrangheta bűnszervezetének tagjait, idén februárban pedig arra szólította fel a maffiózókat, hogy térjenek meg.

Nápolyban rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe: az utcákon 3000 rendőr és csendőr, a tetőkön mesterlövészek, a nápolyi öbölben hadihajók biztosítják Ferenc pápa és a Nápoly utcáin és terein őt váró, több mint egymilliósra becsült tömeg védelmét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: