2012-06-27 14:57:05• hírek • MTI/Reuters

Pirlo megállítása a kulcs a németek számára

Pirlo az olaszok legjobbja
Pirlo az olaszok legjobbja

Bastian Schweinsteiger az első csatáját megnyerte, ugyanis a német labdarúgó-válogatott középpályása játszhat a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság csütörtöki, olaszok elleni elődöntőjében, ugyanakkor a második sokkal nehezebbnek ígérkezik, mivel neki kell semlegesíteni az ellenfél legjobbját, Andrea Pirlót.

Szakemberek szerint a találkozó egyik nagy kérdése: a Bayern München futballistája képes lesz-e megakadályozni, hogy a Juventus irányítója szabadon szervezze az olasz együttes játékát. Az olaszok eddigi négy Eb-mérkőzésén a 33 éves Pirlót senki nem tudta hatástalanítani, s elsősorban ennek köszönhető, hogy vezetésével Olaszország a vártnál sokkal hatékonyabb támadójátékot mutatott. A világbajnok középpályás teljesítményét jelzi, hogy a Squadra Azzurra mind a négy Eb-n szerzett találatában benne volt, előkészítőként, illetve egy esetben maga volt a gólszerző.

"Bastian világklasszis játékos, csapatunk vezéregyénisége. Nagy szükségünk lesz rá az elődöntőben" - mondta Mesut Özil, utalva arra, hogy a bokasérülésből felépült Schweinsteigernek rendkívül nehéz dolga lesz. A Real Madrid játékosa hozzátette, ha valaki, akkor Schweinsteiger megállíthatja Pirlót, mert elég dinamikus hozzá, ráadásul a fiatal német gárdában ő jelenti a rutint, a tapasztalatot.

Cesare Prandelli olasz szövetségi kapitány szintén Pirlót méltatta:
"Az angolok elleni tizenegyese még engem is meglepett. Amikor utána azt mondta, hogy azért csinálta, mert nyomást akart gyakorolni a riválisra, arra gondoltam, hogy mindig van mit tanulni az olyan bajnokoktól, mint ő."
Pirlo az angolok elleni negyeddöntő büntetőpárbajában a cseh Antonin Panenka 1976-os mozdulatát lemásolva, laza mozdulattal a kapu közepébe pörgette a labdát, miközben Joe Hart kapus jobbra vetődött.

Prandelli szerint az Eb-n egyedüliként százszázalékos németek az elődöntő esélyesei, mert ahogy fogalmazott, a rivális pár évvel előttük jár, mivel a 2006-os, hazai rendezésű világbajnokság után a fiatalokra helyezte a hangsúlyt, s most kiváló kerete van. A szakvezető szavait alátámasztja, hogy a németek sorozatban 15 sikernél járnak a tétmeccseket tekintve.
Érdekesség, hogy bár a német-olasz párharc klasszikusnak minősíthető a futballtörténelemben, mégis igen egyoldalú eredményt mutat, Németország ugyanis még sosem győzte le Olaszországot Európa- vagy világbajnokságon. Legutóbb a 2006-os, németországi vb-n szintén az elődöntőben találkoztak, akkor gól nélküli döntetlent követően az olaszok 2-0-ra nyertek hosszabbításban, s később a fináléban is diadalmaskodtak.

A párharc csütörtöki felvonását annyiban mindenképpen a németek várják jobb előjelekkel, hogy náluk mindenki bevethető, míg a riválisnál Christian Maggio eltiltás miatt nem szerepelhet, ráadásul a védelemben Giorgio Chiellini és Ignazio Abate, a középpályán pedig Daniele De Rossi is sérüléssel bajlódik.

A várható kezdőcsapatok:

Németország:
Neuer - Boateng, Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Reus, Özil, Podolski - Gomez
Olaszország:
Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Balzaretti - De Rossi, Pirlo, Marchisio - Montolivo - Balotelli, Cassano
játékvezető: Stephane Lannoy (francia)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: