2010-12-26 09:24:03• hírek • MTI

A pápa békét sürgetett

XVI. Benedek pápa szombaton karácsonyi üzenetében a közel-keleti béke újjászületéséért imádkozott, valamint Irak és a kommunista Kína katolikusait biztatta: álljanak ellen az üldöztetésnek.

Hagyományos, úgynevezett Urbi et Orbi (a városnak, azaz Rómának és a világnak szóló) beszédében, amelyet idén fokozott biztonsági intézkedések mellett mondott el, a katolikus egyházfő azt hangoztatta, hogy a karácsony üzenete mindenkit az igazságért folytatott békés küzdelemre kell biztasson.
A pápa a Szent Péter-bazilika középponti erkélyéről beszélt a hideg és a szemerkélő eső ellenére összegyűlt több ezres tömeghez. XVI. Benedek az idén is 65 nyelven osztott áldást - tizenegyedikként magyarul -, üdvözölve a világ népeit, köztük a Föld konfliktusövezeteinek lakosságát.

"Ragyogja be újra Karácsony fénye ezt a Földet, ahol Jézus született, s ösztönözze az izraelieket és a palesztinokat arra, hogy törekedjenek egy igazságos és békés egymás mellett élésre" - mondta.
Reményét fejezte ki, hogy a Karácsony vigaszt hoz a keresztényeknek Irakban és az egész Közel-Keleten, ahol a Vatikán félelmei szerint keresztény exodushoz vezethetnek az olyan erőszakcselekmények, mint amilyen az egyik bagdadi káld templom ellen októberben elkövetett, 52 halálos áldozatot követelő fegyveres támadás volt.


Áldást osztott a pápa
Áldást osztott a pápa



XVI. Benedek emellett nyíltan bírálta Kínát, ahol hozzá hű katolikusokat nemrég arra kényszerítettek, hogy részt vegyenek az állam által támogatott és a Vatikán fennhatóságát nem elismerő egyház egyik eseménysorozatán, újabb mélypontjára juttatva ezzel Peking és a Vatikán viszonyát.
A pápa imádkozott azért, hogy a karácsony erősítse meg az egyház Kínában élő híveinek "hitét, türelmét és bátorságát", s elítélte "lelkiismereti és vallási szabadságuk korlátozását".

A pápa arra kérte az Istent, hogy "adományozzon állhatatosságot mindazon keresztény közösségeknek, amelyek megkülönböztetést és üldöztetést szenvednek el, és ösztönözze a politikai és vallási vezetőket mindenki vallásszabadságának teljes tiszteletben tartására".

A világ más tájaira fordítva figyelmét az egyházfő "biztonságot és az emberi jogok tiszteletben tartását" kérte Afganisztánban és Pakisztánban, "megbékélést" a koreai félszigeten, "tartós békét és igazi haladást" Szomália, a szudáni Dárfúr és Elefántcsontpart népének. A járvány és földrengés sújtotta Haitiról megemlékezve XVI. Benedek "hatékony szolidaritásra" biztatta a világot, és azt is kérte, hogy ne feledkezzen meg Kolumbiáról, Venezueláról, Guatemaláról és Costa Ricáról, ahol súlyos természeti csapások pusztítottak.

A rendőrség fokozott készültségben volt a Vatikánban és Rómában két nappal azután, hogy csomagbombák robbantak Chile, illetve Svájc római nagykövetségén, súlyosan megsebesítve a két képviselet egy-egy alkalmazottját. A csomagbombák feladójaként egy olasz anarchista csoport jelentkezett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: