2016-10-06 17:21:26• hírek • Kocsis Zoltán

A pályán zseni, az életben ember tudott maradni – kiállítás Puskás Ferencről Szatmárnémetiben

Pontosan fél évszázada annak, hogy már nem száguldozik Európa és a világ futballpályáin, mégis minden, magára valamit is adó szurkoló számára ismerős név az övé: Puskás Ferencről, a zseniális labdarúgóról és az emberről nyílik kiállítás Szatmárnémetiben.

A kiállítás egy másik történelmi eseménynek is emléket kíván állítani: 60 évvel ezelőtt robbant ki, majd fojtották vérbe a magyar forradalmat az oroszok. A legendás Aranycsapat és annak zseniális kapitánya, Puskás Öcsi a legsötétebb kommunista elnyomás időszakának szinte egyetlen fénysugara volt - a labdarúgó és az ember mellett tehát a forradalomnak is emléket kíván állítani a kiállítás.

„Két évvel ezelőtt az Albert Flóriánról szóló kiállítást több mint ötezren tekintették meg. Ez adta az ötletet a Puskás Ferenc emlékkiállítás megszervezésére", árulta el csütörtöki sajtótájékoztatón Magyar Lóránd. „A Partiumi Magyar Napokon szerettük volna megrendezni a kiállítást, ám az éppen akkor tért haza Londonból, így várnunk kellett. Ezzel együtt óriási megtiszteltetés, hogy a tárlatot Szatmárnémetiben is kiállíthatjuk, köszönet érte a Puskás Intézetnek és az Identitas Alapítványnak", tette hozzá Kereskényi Gábor polgármester, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke.

Több mint kétszáz kiállítási tárgy között érmek, kupák, mezek és személyes tárgyak legértékesebbike az 1952-es olimpián, Helsinkiben megnyert aranyérem. Ami egyike, a Száguldó Őrnagy által megnyert számtalan trófeának. A válogatottban 85 meccsen 84 gól, a Kispest Honvédban 349 meccsen 358 gól, a Real Madridban 179 meccsen 159 gól. Négy-négy magyar és spanyol gólkiráltyi cím, a Reallal három megnyert Bajnokcsapatok Európai Kupája, amivel elévülhetetlen részt vállalt a Real Madridot azóta is övező mítosz kialakulásában. Minden idők egyik legjobb döntőjének tartott Eintracht Frankfurt elleni 1960-as fináléban 4 gólt vállalt, csapata 7-3-ra nyert - soha senki nem tudott ennyiszer betalálni európai kupadöntőben! Nem véletlen, hogy a FIFA róla nevezte el az év legszebb góljának járó díjat.

Az Aranycsapatot minden idők legjobb csapatai között említik világszerte, az 1954-es berni döntőben a németekkel szemben elszenvedett vereség körül legendák sora terjedt el. Az 1956-os forradalmat követően az Aranycsapat több másik klasszisával - többek között Kocsis Sándor, Czibor Zoltán - egyetemben Puskás Öcsi nem kívánt hazatérni az elnyomott Magyarországra. Míg Kocsis és Czibor a Barcelonát tették naggyá, addig Puskás Madridban alkotott maradandót. Visszavonulása után edzősködött Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Görögországban, Chilében, Szaúd-Arábiában, Egyiptomban, Paraguayban és Ausztráliában. Görögországban és Ausztráliában bajnokságot nyert, ám ennél sokkat többet is elért: a görög foci legnagyobb klubsikerét. Kevesen tudják, hogy Puskás vezetésével a Panathinaikosz 1971-ben bejutott a BEK döntőjébe, ám ott kikapott a Johann Cruyff-al és Johann Neeskens-szel felálló Ajaxtól. Amely a következő két évben is megnyerte a sorozatot.

„Én imádtam a futballt! Imádtam a családomat és mindig a futballpályán jártam, engem több más nem érdekelt. Az én kabalám mindig a labda volt. Akkor éreztem magam biztosnak, amikor a labda nálam volt, vagy ha a labdába belerúghattam", mondta magáról az éppen tíz évvel ezelőtt 79 éves korában elhunyt Puskás. Ennél is többet mond róla korábbi csapattársa, Buzánszky Jenő véleménye, aki szerint Puskás „a pályán zseni, az életben ember tudott maradni".

A Puskás Ferenc emlékkiállítás október 22. és november 4. között várja a szatmáriakat a Vécsey-házban. A belépés ingyenes!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: