2008-10-02 14:17:59• hírek • Parajdi Andrea

Eredményes volt a pálinkafőzők sztrájkja

Eredményesnek bizonyul a pálinkatermelők szeptemberi megmozdulása, ugyanis a kormány a napokban eltörölte a családi fogyasztásra előállított mennyiségek illetékét.

A Szatmár megyei pálinkafőzők is csatlakoztak a demonstrációhoz, akkor a Prefektúra épülete előtt transzparensekkel és bekiabálásokkal próbálták érvényesíteni akaratukat, és felhívni a figyelmet a problémáikra. A pálinkatermelők felháborodása abból adódott, hogy a gyümölcsből előállított pálinkáért ugyanannyi adót kell fizetni, mint a gabonából készült alkoholos termékekért, pedig egy minőségi gyümölcspálinka elkészítéséhez sokkal több alapanyagra van szükség, mint a gabonából kivont alkoholos termékek előállításához. A pálinkatermelők azt követelték, hogy egy liter pálinkára 13 lej 50 bani illeték helyett, 1 lej 35 banit kelljen fizetni, valamint, hogy a családi fogyasztásra készített mennyiségért ne számoljanak fel luxusadót.

Bár az illeték nem változott, a saját részre termelők elégedettek lehetnek. Szatmár megyében több mint tízezer pálinkatermelő van, közülük több ezren mentesülhetnek az illetékfizetés terhe alól, ugyanis a kormány úgy döntött , engedélyezi 250 liter tiszta pálinka - tehát 500 liter fogyasztható ital -luxusadó nélküli előállítását.

Huszti Gyula, a Bükkaljai Pálinkatermelők Társulásának elnöke, a Szatmár.ro-nak elmondta mindenképpen eredményes volt a szeptemberi felvonulás, hiszen a kormány így legalább foglalkozott a termelők ügyével. -Mivel a képviselők határozata még nem jelent meg a hivatalos közlönyben nem lehetünk biztosak abban, hogy valóban enyhülnek a kiadásaink. Ha pár héten belül életbe lép a napokban megszavazott törvény, akkor mindenképpen elégedettek leszünk, s további sztrájkokat nem hívunk össze. Egyetlen problémánk, hogy még mindig szigorúak a pálinkafőző üzemekre vonatkozó előírások, amelyeknek a magántermelők nehezen tudnak eleget tenni - mondta Huszti.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: