2015-03-06 15:42:06• hírek • Szatmár.ro

A nyolcadikosok felének sem lett meg az 5-ös átlag a próbavizsgán

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség pénteken nyilvánosságra hozta a nemrég VIII. osztályos diákok számára megtartott próbavizsga eredményeit. Ugyan ha "nem számító" vizsgáról van szó, akkor a diákok kicsit kevésbé figyelnek oda, az eredmények akkor is megdöbbentőek és elszomorítóak:  mindössze 47,44%-uk hozott össze 5-ös, vagy annál jobb átlagot.

A nyolcadikosok számára szervezett országos felmérés meglehetősen szomorú képet festett a diákok felkészültségéről, ugyanis Szatmár megyében 3010 vizsgázóból mindössze 1428-nak sikerült 5-öst, vagy afeletti jegyet szerezniük. Ezzel a Szatmár megyei sikerességi arány 47,44 százalékos volt.

Ahogy az elmúlt évek próba és éles vizsgáin is volt, a diákok matematikából teljesítettek a leggyengébben: a sikerességi arány mindössze 27,49 százalék, azaz a résztvevők közül ennyien szereztek 5-öst vagy annál nagyobb jegyet ebből a tantárgyból. Románból sem ment minden rendben: a diákoknak a 61,25 százalékuk kapott 5-öst, vagy annál jobb értékelést a dolgozatára.

Szándékosan nem használjuk az "átmenő jegy" kifejezést, ugyanis mint Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes elmagyarázta: gyakorlatilag az összes jegy átmenő az éles vizsgán. Aki 4-est vagy 3-ast kapott a dolgozatára és a jegyeinek az átlaga is 5-ös alatt van, az ugyanúgy bekerül a számítógépes rendszerbe, amely a diákok opciói alapján a középiskolai helyeket leosztja. A diákok egyébként a képességfelmérő és a négy éves átlag jegyéből kialakuló felvételi jeggyel kerülnek be a leosztó-alkalmazásba.

Szász Piroska szerint a nyolcadikosok magyarból és németből nem szerepeltek rosszul. Magyar nyelvből és irodalomból 658 diák kapott 5-öst vagy jobb jegyet (76,19 százalék), német nyelv és irodalomból viszont a vizsgázó 61 diákból 47-en szereztek jó jegyet (77,04 százalék). Ez többek között azt is bizonyítja, hogy a gyerekek anyanyelvükön tanulva nyújtják a legjobb teljesítményt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: