2017-03-13 12:55:13• hírek • Szatmár.ro, Agerpres.ro

Szatmár megyében 7 ezer, az országban 450 ezer diák kezdte hétfőn a próbavizsgák sorát

A próbavizsgán szerzett jegyek titkosak, minden diák csak a saját jegyét kapja meg. Ezt csak abban az esetben írják be a naplóba, ha a tanulók ezt külön igénylik.

Hétfőn vizsgáztak a nyolcadikosok, tizenegyedikesek és tizenkettedikesek. Ez igazából egyelőre csak főpróba, hogy a diákok felkészüljenek az éles képességfelmérőre vagy érettségire. A tanárok számára is fontos a próbavizsga, hiszen most kiderül, miből kell még jobban felkészíteni a tanítványokat a nagy megmérettetések előtt. A diákok közül sokan nem veszik komolyan a próbát, a tanárok viszont igen.

Hétfőn kezdődött a nyolcadik osztályos tanulók képességfelmérő próbavizsgája és a 11-12. osztályosok próbaérettségije. A péntekig tartó vizsgasorozaton országszerte összesen több mint 450.000 tanuló vesz részt.

Az első napon, hétfőn román nyelv és irodalomból mérik fel a tanulók tudását, kedden anyanyelvből próbavizsgáznak a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók. Csütörtökön a nyolcadik osztályos diákok matematikából, az érettségire készülők pedig a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból próbavizsgáznak. Pénteken a szaknak megfelelő választott tantárgyból kell vizsgázniuk a 12. osztályos diákoknak.

Az oktatási minisztérium által megszabott ütemterv értelmében a próbavizsgák eredményeit március 31-én ismertetik a diákokkal.

Gnándt Zoltán főtanfelügyelő-helyettes a Szatmár.ro kérdésére elmondta: Szatmár megyében valamivel több mint 7 ezer diák vett részt a hétfői próbákon. A nyolcadikosok közül 3268-an iratkoztak be és 2972-en vettek részt a román írásbelin. A megmérettetéstől egyelőre kicsit távol álló tizenegyedikesek közül 2109 nebuló iratkozott be a vizsgára és 2035-en írták meg a dolgozatot. A végzősök 2085 beiratkozottjából 2025-en vizsgáztak.

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a diákok nagy része nem viszonyul túl komolyan ezekhez a próbavizsgákhoz. Gnándt szerint a tanárok teljes odaadással és szigorral javítják a dolgozatokat, úgy, mintha az valódi érettségi vagy képességfelmérő teszt lenne. "A kollégák komolyan veszik a javítást, annak ellenére, hogy - egy kicsit igazságtalan módon - egy vasat sem kapnak ezért a plusz munkáért" - mondja a főtanfelügyelő-helyettes.

Egyébként a nyolcadikosok élesben június 19. és 22. között vizsgáznak, míg a tizenkettedikesek június 6. és 16. között a szóbeli kompetencia-vizsgákon vesznek részt, majd június 26. és 30. között az írásbeli vizsgákon bizonyíthatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: