2019-04-08 12:57:00• hírek • Bede Emőke

A nyílt utcán bántalmazta volt feleségét egy szamosborhídi férfi

Újabb ideiglenes távoltartási végzést kellett kiállítaniuk a szatmári rendőröknek, azonban ez alkalommal nem otthon, hanem a nyílt utcán bántalmaztak egy nőt.

A rendőrség beszámolója szerint április 5-én, 15 óra 30 perc környékén egy 47 éves szamosborhídi nő kérte a hatóság segítségét, ugyanis volt férje a nyílt utcán, pontosabban a szatmári Romana téren fizikailag bántalmazta. Mivel a nő első körben elutasította a kórházi kezelést, ezért egyenesen a rendőrségre kísérték, hogy feljelentést tehessen ex-férje ellen. A nő ezt meg is tette, illetve kérelmezte, hogy a hatóság állítson ki egy ideiglenes távoltartási végzést is.


Mivel az intézkedő rendőrök úgy ítélték meg, hogy a férfi magaviselete által valóban veszélyezteti a nő testi-lelki épségét, úgy döntöttek, helyt adnak a nő kérésének. Ennek értelmében a volt férj legalább 5 napig nem mehet a nő közelébe, illetve minimum 50 méteres távolságot kell tartania. Az ügyben természetesen eljárást indítottak.


Az 5 napig érvényes távoltartási végzést a rendőr abban az esetben állíthatja ki, ha úgy véli, hogy a család bármelyik tagjának személyi szabadságát vagy testi-lelki épségét veszélyezteti a vele egy háztartásban élő másik személy. Ilyenkor egy 21 kérdésből álló kérdőívet alapul véve feltérképezik a helyzetet, majd az eredményeket kiértékelve, a törvény adta keretek között dönthetnek arról, miként orvosolják azonnal a helyzetet.


A végzés kiállításához nincs szükség bírósági beleegyezésre, azonban a rendőrnek kötelessége az ügyet 24 órán belül továbbítani az területileg illetékes ügyészségre is. Az említett állami szervnek a törvény értelmében 48 órája van arra, hogy döntsön: ha indokoltnak tartja az intézkedést, akár meg is hosszabbíthatja a végzés érvényességét, viszont ha úgy ítéli, a családtagok nincsenek veszélyben, semmissé is teheti azt. Természetesen az ügyészség döntését meg is lehet fellebbezni, erre az agresszornak maximum 48 órája van. A döntéstől függetlenül az ügyésznek mindenképp tájékoztatnia kell az eredményről az esetben eljáró rendőrséget is. A végzés mellett értelemszerűen bűnügyi eljárást is indíthatnak az elkövető ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: