2011-05-03 09:22:09• hírek • MTI/Reuters

A nyers tevemáj az "energiaétel"

A nyers tevemájra esküsznek sokan Szudánban remek "energiaételként" és egészségmegőrző elixírként.

Tambulban, egy észak szudáni faluban szombatonként van tevemájnap, méghozzá rögvest reggelire. Sietni kell annak, aki a megszállottja eme éteknek több okból. Egyrészt, hogy még jusson neki, másrészt, hogy frissen kapja, mondhatni: azon (test)melegében. A teve máját ugyanis azért eszik nyersen, mert sütve betonkemény.

"Ha tevemájat eszem, sokáig bírom a tűző napon anélkül, hogy elfáradnék. Rengeteg energiát ad és a hangulatomat is javítja" - vallja egy 57 éves férfi, aki Kartúmban lakik és szombatonként már hajnalban úton van Tambul felé tevemájfüggősége okán.
A belsőséget mindig egészen frissen adja az árus, ám nem csupán magában. "Megbolondítja" egy kis citrommal, "nyakon" önti mogyorószósszal, végül hagymakarikák kerülnek rá és - ízlés szerint - chilipaprika.

Az egész mixtúra a szakács kezét - is - dicséri: általában a teveböllér maga keveri össze puszta kézzel a tevemájat hozzávalóival. Megmosni nem szokták- a májat -, vagy ha nagyon muszáj, csak kicsit, nehogy kárba vesszen belőle bármi jó.


Tevék - májukban az energia
Tevék - májukban az energia


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: