2009-06-17 12:26:11• hírek • Gozner Gertrud

A boldogság kulcsa

Egy nemzetközi közvélemény-kutató intézet adatai szerint a megkérdezett romániai lakosok fele (47%) úgy véli, hogy a legújabb elektronikai cikkek megvásárlása kifejezi személyes sikerüket és hozzájárul egy szebb élethez. A ruhákat, kiegészítőket és ékszereket a megkérdezettek 39%-a értékeli fontosnak, míg világszinten ez 31%-on áll. A romániai fogyasztók 27%-a úgy gondolja, hogy a személyes siker legfőbb ismérve egy luxusautó megvásárlása, vagy egy második autó beszerzése.

A romániaiak számára az életben elért sikereket a jóléttel és az elért társadalmi státusszal mérik, ezért általában arra vágynak ami ezt a kettőt kifejezi. Például a szakmai siker az ország lakoságának 75%-a számára fontos, míg külföldön ez az arány 59%. A GFK közvélemény-kutatási iroda tanulmánya 950 18 év feletti személy megkérdezésével készült.

Ötven évnyi vagyontalanság után az ország lakosságának még mindig az alapvető szükségletek kielégítése a legfontosabb. Amíg nyugaton a boldogságot a szabadidő nagyságában, a kultúrához való hozzáférésben mérik, addig Romániában még az anyagi javak halmozása van előtérben.

A hazai társadalmat az igénytelenség jellemzi - magyarázta a jelenséget a Szatmár.ro-nak Salajan Kinczel Brigitta, a Caritas pszichológusa. A lakosságnak nincs igénye a kultúrára, a szabadidő minőségibb eltöltésére. A pszichológus szerint ez a jelenség egyrészt az ország történelméből is levezethető, a folyamatos szegénységet szeretnék túlkompenzálni a luxussal. Másrészt azért maradtak meg az anyagi szinten, mert egyelőre nem ismernek más lehetőségeket. Szatmáron is elég végigsétálni a központon, a rengeteg luxuskategóriájú autó is arra utal, hogy a fiatalok az anyagiakkal igyekeznek megmutatni személyes sikereiket - fogalmazta meg a pszichológus.


Romániában luxusautóban mérik a sikert


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: