2009-10-28 17:03:17• hírek • Ferenczi Noémi

A nők jóval tovább élnek

A Prefektusi Kollégium szerdai ülésén a decentralizált intézmények vezetői mellett számos üzletember is részt vett. A hosszúra nyúlt gyűlés legnagyobb részében statisztikai adatok, tevékenységi beszámolók hangzottak el.

Először a Szatmár Megyei Statisztikai Igazgatóság, majd pedig a Kis- és Középvállalkozások Hivatalának képviselői tartottak beszámolót, végül pedig a Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmári fiókjának képviselői tartottak bemutatót.

Sorin Ghiriti, a statisztikai igazgatóság elöljárója beszámolt a népesség mozgását, az átlagkereset alakulását érintő számadatokról valamint megyénk jelenlegi munkanélküliségi rátájáról. Megyénkben továbbra is sokkal több az elhalálozás mint a születés. Augusztusban például 324 csecsemő született, eközben pedig 343-an hunytak el. Nagy meglepetést okozott az átlagéletkorra vonatkozó számadat, mely szerint a férfiak várható életkora 66, míg a nőké 74 év. Ugyanebben a hónapban érte el a minimumot a szatmáriak átlagkeresete, mely 1320 bruttó és 984 nettó jövedelmet jelent. Augusztusra a kenyérkeresők száma is drasztikusan lecsökkent, míg januárban 81 ezer, addig augusztusban csupán 77 ezer embernek volt állása. A munkanélküliek száma pedig elérte a 9 ezret.

Sabo Marcel, a Kis- és Középvállalkozások Hivatalának igazgatója az általa képviselt intézmény tevékenységének bemutatása után javasolta, a cégtulajdonosok, üzletemberek valamint a prefektúra és a helyi tanács közötti együttműködés javítását. Szerinte, fontos lenne közösen tevékenykedni annak érdekében, hogy a vállalkozások továbbra is fennmaradjanak. Voltak akik nem értettek egyet Sabo azon állításával, mely szerint, az összes vállalkozó rendszeres e-mail-es tájékoztatást kap az általa vezetett intézménytől az aktuális finanszírozási lehetőségekről, úgy a strukturális alapok, mint a kormánypénzekből történő finanszírozás terén.

Radu Giurca prefektus elégedetlenségét fejezte ki a gyűlésen elhangzott beszámolókat illetően és azt kérte az intézményvezetőktől, hogy legközelebb „ne száraz adatokkat" készüljenek, hanem olyanokkal, mellyel segíteni tudják a többi intézmény boldogulását, kevesebb hangsúlyt fektetve a statisztikai adatokra.

Gheorghe Pop Silaghi, Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmári fiókjának képviselője bemutatta az intézményt, majd segítséget kért ahhoz, hogy az egyetem itt működő fiókja számára egy megfelelő helyet találjanak, ugyanis most a Mihai Eminescu Főgimnáziumban tartják az órákat.


Üres számadatok helyett konkrét segítségnyújtást vár a decentralizált intézményektől a prefektus
Üres számadatok helyett konkrét segítségnyújtást vár a decentralizált intézményektől a prefektus


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: