2015-10-29 13:03:23• hírek • Szatmár.ro

A nők iskolája - színházi előadás péntek délután

A RestArt kulturális fesztivál keretében Szatmárnémetiben vendégszerepel a Spectrum Színház.

Október 30-án, pénteken 17 órától a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ előadótermében a marosvásárhelyi Spectrum Színház fogja előadni az A nők iskolája című előadást. A belépés ingyenes.

Az emberi jellemábrázolás mélysége, a bemutatott erkölcsi problémák súlyossága miatt A nők iskoláját (L'École des femmes, 1662) tekintik annak a darabnak, amellyel Molière a komédiát a tragédia művészi színvonalára emelte. A darab ősbemutatója 1662. december 26-án volt XIV. Lajos udvarában, az akkor még névtelen szerző rendezésében. Arnolphe szerepében is Molière lépett fel. A király harsány nevetése örökre megpecsételte az akkor még kezdő drámaíró sorsát.

Mint annyiszor, e darab központjában is a házasság áll. A felszarvazástól rettegő Arnolphe biztosra akart menni, s így kiskorától nevelt leányát, Ágnest szemelte ki feleségnek, akit, hogy megóvjon minden ártó hatástól, elzárva neveltetett egy párizsi rezidenciában. Elmélete szerint, a lány ebben a művi környezetben biztosan belé szeret, hiszen más férfival nem is érintkezhet. „Itt számolja el igazán magát a főhősünk: a tudatlanság ugyanis még nem óvja meg az embert a bűntől. Ha az ember nem tudja, mi ellen védekezzen, lehet, hogy akaratlanul esik bűnbe" - magyarázza a darab tanulságát a rendező, Török Viola. Ágnes ugyanis mégsem Arnolphe-ba, hanem gyámapja jó barátjának a fiába, Horace-ba szeret bele. A mit sem sejtő ifjú elragadtatottan számol be vetélytársának a lánnyal való együttlét örömeiről. Különböző bonyodalmak és vígjátéki fordulatok után végül Ágnes maga dönthet a sorsáról...

Az 1662-ben született történetet Török Viola rendező zenével és tánccal teszi 2015-ös előadássá, így szólal meg a rock, dzsessz, de még a flamenco is a színpadon, amit nem csak énekelnek, de táncolnak is a színészek. Ugyanakkor egy külön csavar, hogy a francia barokk szerző darabjába magyar barokk vonalat csempésznek, ugyanis Pálóczi Horváth Ádám-zenéket és Csokonai-dalokat is feldolgoznak az előadásban. Molière története verselésben hangzik a színpadról, Heltay Jenő fordításában.

Szintén a RestArt kulturális fesztivál részeként pénteken 19 órától dzsesszkoncertet tartanak a Dinu Lipatti Filharmóniában. Fellép a Marina and the Kats (Bécs) és a Holler my Dear (Berlin). Egy belépőjegy ára 20 lej.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: