2012-03-02 15:46:40• hírek • MTI/The Economist

A nők 16,4%-kal keresnek kevesebbet

Európai szinten második alkalommal tartják meg az egyenlő fizetés napját, amelyet az Európai Bizottság 2011. március 5-én hirdetett meg először. Az esemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőknek ugyanazért a jövedelemért jóval többet kell dolgozniuk, mint a férfiaknak. Az idei egyenlő fizetés napján, amely a március 8-i nemzetközi nőnap előtt kerül megrendezésre, különös hangsúlyt helyeznek a munkaadókra.

Az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelv már 1957 óta szerepel az uniós szerződésekben. Legfőbb ideje, hogy mindenütt érvényesítsük is a gyakorlatban - nyilatkozta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

A legfrissebb adatok szerint 2010-ben az Európai Unióban átlagosan 16,4 százalékos volt a különbség a nők és férfiak bére között. Az elmúlt évekhez képest, amikor ez az adat 17 százalék körüli vagy afeletti volt, enyhe csökkenés figyelhető meg. Az arány az egyes tagállamokban eltérő: Lengyelországban például körülbelül  2 százalék, míg Észtországban a 27 százalékot is meghaladja.

A nemek közötti bérszakadék - a nők és férfiak átlagos bruttó órabérének különbsége - tartósan magas, és az egyes országok és ágazatok között jelentős különbségek tapasztalhatók. A bérszakadék a munka és a magánélet közötti egyensúly kialakításával összefüggő problémát tükrözi: sok nő veszi igénybe a szülési szabadságot és csak részmunkaidőben vállal munkát.

Az általánosságban pozitív tendenciák ellenére vannak olyan tagállamok, ahol a nemek közötti bérszakadék egyre nő: így például Bulgáriában, Franciaországban, Lettországban, Magyarországon, Portugáliában és Romániában - mutat rá az Európai Bizottság közleménye.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: