2018-08-08 12:06:13• hírek • MTI

A női orvosok növelik a szívinfarktusos női betegek túlélési esélyeit

Egy új amerikai tanulmányból kiderült, hogy azoknak a szívrohammal kórházba kerülő nőknek nagyobb esélye van a túlélésre, akiknek kezelőorvosuk nő.

A kutatás több mint 500 ezer beteg adatain alapul, akiket szívinfarktussal vettek fel a kórházak sürgősségi osztályára Floridában 1991 és 2010 között. A Harvard Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint a kezelések sikerét befolyásolta az is, hogy a pácienst azonos vagy ellenkező nemű orvos kezelte. Ha orvosnők kezeltek női betegeket, annak jelentős és pozitív hatása volt a túlélésre.


A szívinfarktussal a sürgősségi osztályra érkező és női kezelőorvoshoz kerülő női betegek körében több mint öt százalékkal kisebb a halálozási arány az átlagnál – olvasható az amerikai orvosi szaklapban megjelent tanulmányban.


Korábbi tanulmányok arra világítottak rá, hogy a nők nagyobb eséllyel halnak meg szívrohamban, mint a férfiak. Néhány szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy a nőknél a tünetek mások lehetnek, mint a férfiaknál. Míg más feltételezések szerint a hölgyek hajlamosabbak késleltetni a kezelést, sokkal később fordulnak szakorvoshoz, mint a férfiak.


A Harvard Egyetem tanulmánya új magyarázattal szolgál a szívrohamok halálozási arányában jelentkező nemi egyenlőtlenségekre. A legtöbb orvos férfi, a férfi orvosoknak pedig úgy tűnik, gondot okozhat a női betegek kezelése a jelentés szerint. A kutatók szerint minél több nőt kezelt egy orvos karrierje során, annál kisebb az esélye, hogy meghalnak a női betegei.


Ugyanakkor ez a 22-es csapdája, mivel az összefüggés azt feltételezi, hogy bizonyos számú női betegnek meg kell halnia ahhoz, hogy az orvos tanulhasson a hibáiból. A halálos esetek számának csökkenése”a korábbi női betegek számlájára következik be – áll a tanulmányban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: