2019-03-07 19:30:27• hírek • Szatmár.ro

A nő - forma, szín és gondolat címmel nyílt képzőművészeti kiállítás

Március 7-én nyitotta meg kapuit a “A nő - forma, szín és gondolat” fantázianevet viselő tárlat Szatmárnémetiben.

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ ad otthont a kiállításnak, melyet a nemzetközi nőnap jeles eseményéhez igazítottak. Az alkotások központi témája a hölgy, a lány, a nő, az anya - a gyengébbik nem alaki és érzelmi megnyílvánulása.

 

A megnyitó alkalmával László Róbert, a központ vezetője mondott köszöntőt, majd Pop Felician alelnök és Enyedi Stefan, az intézet referense.

 

Enyedi Stefan a közösségi média felületén is közzétett néhány gondolatot a művészettel kapcsolatban, ezt idézzük: “A művészet az emberi tevékenység legmélyebb kifejezője. Azért van szükségünk a művészetre mert másképpen hiányos és félszeg a közlésünk, a kommunikációnk. A művésznek kell megtalálni, feltárni és kinyílvánitani a szépet, a gyönyörűt a csodálatosat. A rusnya, ronda, mocskos mellett az emberek nagy része fittyet hányva rá, csak úgy elmegy. Ma a barátaim színből és árnyalatból, árnyékból és fényből a legszebb gondolataikat, ihletüket formálták, teremtették vászonra, fémbe és fába, a legmélyebb benyomásokat keltve a szemlélőkben. (...) Tavaszi szemlének indult ez a kiállítás, menet közben váltottunk, hogy a NŐK előtt tisztelegjünk legalább egy pillanat erejéig. És hoztak tavaszi lengő szellőt, gyönyörű tájképekben, virágos csendéletekben. Nem maradt ki a női lélek sem a tárlatunkból. Hol a gyerekes állat szerető, hol a csodálkozó bakfis, de van gyermekét féltő, ölébe szorító édes anya is, vagy a szórakoztató cirkuszi hölgy … és van a magába roskadt, sorsába beletörődött, önmagával meghasonlott nő. Aztán itt van a végső rácsodálkozás a érett, beteljesült nőre, mint feleség, mint édesanya és a szerelem halhatatlan csillaga. És vannak „faragott képek” torzóként, vagy állati allegóriaként, és az említett állatszerető, gyermeki rajongás replikája fából.”

 

Az ünnepség végén László Róbert virággal kedveskedett a hölgy résztvevőknek.


A kiállítók: George Dan, Keiser István, Kóter Vasile, Talpos Elisabeta, Kovács Emil Lajos, Székely Ilona Tünde, Moldovan Maria Cristina, Podolyák Vilmos, Szodoray-Parádi Hajnalka, Sălăjan C. Ioan, Guga Margareta, Fóris Katalin, Tămășan Herțeg Andrea, Dănuț Cosmin Ioan, Dragoș Vasile, Bakkos Károly, Leiher Nóra, Papp Zoltán, Veress Pietrar Elisabeta, Rácz Izabella, Kiszner Enikő

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: