2006-08-30 18:47:28• hírek • Szatmar.ro

Kezdődhet a nevetés!

 Már csak néhány nap van hátra Közép-Európa legvidámabb összművészeti fesztiváljáig.

Már csak néhány nap van hátra Közép-Európa legvidámabb összművészeti fesztiváljának kezdetéig. A VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjén, azaz a VIDOR-on, 3 kontinens világzenei sztárjain valamint a legfrissebb magyar filmvígjátékokon derülhet a közönség – belépő nélkül!  

Szeptember 1. és 9. között zene, film, színház és képzőművészet a legvidámabb művekkel és művészekkel képviselteti magát Nyíregyházán. A fesztivál (www.vidorfest.hu) filozófiájának alappilére, hogy a rendezvények mintegy 90 százaléka ingyenes, így olyan világsztárok produkcióinak lehetünk fül- illetve szemtanúi teljesen ingyen, akik amúgy csillagászati összegekért lépnek fel a világ minden táján – még így is teltház előtt!  

De kikről is van szó pontosan? Például a Buena Vista Social Club felejthetetlen szólistájáról, Eliades Ochoa-ról, aki a fesztivál nyitónapján ad koncertet a körülbelül 5000 ember befogadására alkalmas nyíregyházi Kossuth téren. A rendezvény következő napjaiban ugyanezen a helyszínen lesz hallható az afrikai zene királyaként emlegetett Salif Keita, a „salsa Don Quijotéjának” becézett Yuri Buonaventura, itt lesz a buzukivirtuóz Thierry „Titi” Robin és a Zöld-foki-szigetek édes-bús zenéje, a morna dalospacsirtája, Lura is. A Mardi Grass.BB a New Orleans-i karneválok hangulatából ad ízelítőt, Juan Carmona flamenco dallamaival bűvöli el közönségét, Dobet Gnahoré pedig tradicionális afrikai és modern elemeket elegyítő muzsikájával ad ízelítőt a fekete kontinens zenei kultúrájából. A repertoárból természetesen nem hiányozhatnak az olyan magyar világsztárok sem, mint Lajkó Félix, Palya Bea, Snétberger Ferenc, Balogh Kálmán vagy a Ladánybene 27.  

A fesztiválon igen rangos színházi és filmes versengés is folyik. A VIDOR ugyanis nem csupán Közép-Kelet-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, hanem egyúttal Magyarország legrangosabb vígjáték szemléje is. A versenyben olyan előadások vesznek részt, amelyeket az elmúlt egy évben láthatott először a nagyérdemű. A 14 színházi és 6 utcaszínházi produkció mellett a legfrissebb magyar filmvígjátékok is megmérettetnek. Az olyan közönségfilmek, mint a Csak szex és más semmi, az Egy szoknya, egy nadrág, az Üvegtigris 2 vagy a Szőke kóla vetítéseire szintén a több ezres férőhelyű Kossuth téren kerül sor, ami így az ország legnagyobb mozija lesz a VIDOR ideje alatt.

A 400 különböző program között találunk még Dumaszínházat, bábszínházi előadásokat, utcai kavalkádot, Dalí, Rippl-Rónai valamint Wahorn kiállítást, és a sor még így sem teljes. A régió kiemelkedően legnagyobb kulturális rendezvénye tehát nemtől, kortól, társadalmi és anyagi helyzettől függetlenül mindenki számára tartogat egy mosolyt!


Barsi Böbe

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: