2006-08-28 14:19:51• hírek • Szatmar.ro

Humor határok nélkül, avagy a nevetés ünnepe

juancarmona1Szeptember 1-9. között Nyíregyháza, Magyarország és a környező 4 ország kulturális központja.

 Szeptember 1. és 9. között Nyíregyháza, Magyarország és a környező négy ország kulturális központja lesz. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő VIDOR Fesztiválnak köszönhetően a rohamléptekben fejlődő város egy héten át Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválját kínálja az odautazóknak.    

A VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje, azaz a VIDOR, mint neve is mutatja, a humor, a nevetés és a nevettetés ünnepe. A Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiváljaként számon tartott VIDOR-ra, idén 3 kontinens 15 országából mintegy 150 zenész érkezik, köztük olyan világsztárok, mint Eliades Ochoa, a legendás kubai Buena Vista Social Club énekese, Salif Keita, az afrikai zene királya, Yuri Buenaventura, a kolumbiai salsa leghíresebb utazó nagykövete vagy a roma muzsika fenegyereke, Thierry „Titi” Robin.  Számos világhírű muzsikus most először, és csak erre az egy estére látogat Magyarországra, így az 5000 férőhelyes Kossuth tér közönsége ez idáig „hallatlan” zenei csemegéknek lesz fültanúja. A VIDOR magyar fellépőinek neve szintén ismerősen cseng világszerte: itt lesz Snétberger Ferenc, Balogh Kálmán, Palya Bea, Lajkó Félix és még sokan mások. A Fesztivál filozófiájának alappillére, azaz a rendezvény egyedülálló ingyenessége nemzetiségre, korra, anyagi helyzetre való tekintet nélkül mindenki számára hozzáférhetővé teszi a világ legkülönbözőbb pontjairól ide érkező örömzenét.

A színházi versenyprogramban, amely csak a Pécsi Országos Színházi Találkozó kínálatával mérhető össze, a legkiválóbb hazai társulatok mutatják be legfrissebb vígjátékaikat. A rendezők között megtaláljuk Ascher Tamást, Eszenyi Enikőt, Mácsai Pált, a színészek közt  pedig olyan kiválóságok tűnnek fel, mint Udvaros Dorottya, Máté Gábor, Bodrogi Gyula, Galambos Erzsi, Hámori Gabriella vagy Szacsvay László.

 A magyar filmtermés új vígjátékait egy 25 fős civil zsűri értékeli, Nyíregyháza főtere esténként az ország legnagyobb mozijává változik, ahol több ezer néző mulathat egyszerre az elmúlt év legjobb filmjein.

Lesznek még kiállítások, Rippl-Rónai József és Salvador Dalí is például, utcai kavalkád, Dumaszínház és számtalan egyéb érdekesség, amelyekről a fesztivál honlapja ( www.vidorfest.hu) szolgál bőséges információkkal..

 A „legdinamikusabban fejlődő hazai kulturális projekt” 9 nap alatt 50 helyszínen 400 különböző programjával ékes tanúbizonyságot szolgáltat arra, hogy a humor és a nevetés nem ismer határokat.    

 Barsi Böbe


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: