2006-12-31 12:15:46• hírek • Kis Csilla

A nevetés a legjobb orvosság

90011Az év utolsó napja igazán sok alkalmat kínál a nevetésre

Az év utolsó napja igazán sok alkalmat kínál a nevetésre. Kapcsolódjunk ki, szórakozzunk, s mindeközben észrevétlenül máris sokat tettünk egészségünk érdekében is.

A nevetés egészségre gyakorolt hatásának alátámasztása a mai napig számos kérdést vet fel. Valóban a kacagás az, ami ilyen hatékonyan védené szervezetünket? Elképzelhető, hogy mindehhez nélkülözhetetlen a jó humorérzék, a pozitív beállítódás, a támogató baráti kör és családi háttér is egyben?

A jelenség pontos működési mechanizmusa nem ismert, annyi azonban bizonyos, hogy a nevetés segít, hogy jobban érezzük magunkat, ártani pedig biztosan nem árt .

Nevetés során testünk és arcunk számos izma megfeszül, pulzusunk és vérnyomásunk megemelkedik. Légzésünk gyorsabbá válik, így szöveteink oxigénellátása is fokozódik. Azok, akik hisznek a nevetés jótékony hatásában állítják, egy kiadós kacagás felér egy közepes testedzéssel. A kettő kombinációja pedig különösen hatékony.

A nevetés kutatásának úttörője, William Fry igazolta, hogy az evezőgépen végzett 10 perces edzés hatására elért szívritmus gyorsulást mindössze 1 percnyi kiadós kacagással teljesítette. Mindeközben pedig szervezete jelentős mennyiségű kalóriát is elégetett.

Maciej Buchowski, a Vanderbilt University kutatóorvosa által végzett vizsgálatból az is kiderül, hogy 10-15 percnyi kacagással 50 kalóriától szabadulhatunk meg.

Az utóbbi néhány évtized kutatási eredményei az alábbi érdekességekkel szolgálnak a nevetés, szervezetünkre gyakorolt hatásáról: Amennyiben véráramlásunk, s az erek megfelelő működését szeretnénk elérni, az erekre szűkítő, szorító hatással bíró drámai témájú filmek helyett válasszunk inkább vígjátékot.

A fokozott stressz legyengült immunválasszal jár. Vagyis azok, akik nevetéssel képesek elütni egy-egy kínos szituációt, máris sokat tettek a betegségek leküzdése érdekében.

A cukorbetegek életét is szebbé teheti a jókedv. 19 diabéteszes beteg bevonásával végzett kutatás igazolta, hogy ugyan azon elfogyasztott ebéd után vígjáték nézésével, a nevetés hatására a résztvevőknél alacsonyabb cukorszint volt kimutatható, mint egy unalmas előadást követően.

A nevetés kikapcsol, megnyugtat, ellazít, hatására az éjszakai alvás is pihentetőbbé válik.

A jókedv, a nevetés hatására irányuló vizsgálatok valóban alacsony számú résztvevő bevonásával zajlottak, s így eredményeik számos további kérdést vetnek fel. Elképzelhető, hogy a nevetés segíti egészségünk megőrzését, azonban az is igaz, hogy az egészséges emberek többet nevetnek, hangulatuk is kiegyensúlyozottabb, mint betegségektől szenvedő társaiké.

Feltételezhető tehát, hogy a nevetés pozitív hatásait a szoros baráti és családi kötelékekkel rendelkező, s a jókedvű társaságban élő személyek élvezhetik különösen, illetve a kettő együttesen javítja állapotunkat. Érezzük jól magunkat a bőrünkben, nevessünk sokat, s várjuk jókedvűen az új esztendőt!

STOP

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: