2011-10-27 07:30:34• hírek • Póti Orsolya

A népzenének nem csak ereje van, hanem szép is tud lenni

Egy erdélyi turné keretében Szatmárnémetibe is ellátogatott a magyarországi Csík Zenekar, melynek tagjai október 26-án léptek fel az Északi Színházban. A népszerű zenekarnak sikerült úgy átadnia autentikus magyar népi kincseinket, hogy ezek váratlan és kellemes élményben részesítsék a hallgatóságot.

A Magyarországon immár 23 éve működő Csík Zenekar a magyar népzene hiteles tolmácsolója, amelynek sikerült úgy ötvöznie a népzenét és a könnyű műfajokat, hogy ezáltal egy új műfajt teremtett meg. A zenekar tagjai olyan utat választottak, hogy minél több ember ismerje meg az autentikus magyar népzene értékeit azáltal, hogy emellett az alternatív rock, pop és egyéb könnyűzenei műfajok hatását is érzékelje.

A zenekar a szatmári közönséget egy jó hangulatú kalotaszegi muzsikával köszöntötte, majd eljátszották azt a több száz éves dalt, amely a kuruc kort idézi. Ezt követően olyan szép kalocsai katonadalokat ismerhetett meg a közönség, amelyek az I. Világháború idején születtek, és amelyeknek nem szabad feledésbe veszniük.

És elhangzott a Fekete Lamour, a Csillag vagy fecske, a Földtörténet és a sokak által ismert Most múlik pontosan című dal Majorosi Marianna előadásában. A közönség minden egyes dal után tapssal fejezte ki tetszését, és kíváncsian várta, hogy mit rejteget még a zenekar tarsolyában...



Felcsendültek gyimesi autentikus dallamok, Küküllő-menti táncmuzsikák, kalotaszegi szomorú dal a szerelemről, majd egy csárdás és hozzánk közel álló szilágysági dallamok is, amelyekkel sikerült a zenészeknek bebizonyítaniuk, hogy a népzenének nem csak ereje van, hanem szép is tud lenni.

A zenekar „Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen" című dalával zárta a szerda esti koncertet, a közönség pedig óriási tapssal köszönték meg a feledhetetlen élményt.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: