2012-07-10 16:19:06• hírek • Kocsis Zoltán

A népszavazásról tájékoztatta a polgármestereket a prefektus

A július 29-én esedékes népszavazásról, a szükséges előkészületekről tájékoztatta kedd délelőtt a Szatmár megyei polgármestereket Eugeniu Avram prefektus és Eugen Chiorean, az intézmény jogásza.

A megyei tanács nagy üléstermében megtartott gyűlés elején Avram érdekes statisztikai adatokat ismertetett meg a hallgatósággal. Megtudhattuk, hogy a június 21-i helyhatósági választásokon a 65 Szatmár megyei önkormányzat élén 44 polgármester tudta megtartani tisztségét. A 21 új polgármester közül négy már korábban ellátta ezt a tisztséget. A kormánybiztos valamennyiüknek gratulált, majd megnevezte azt a hat rendeletet, amelyet a polgármestereknek figyelembe kell venniük a népszavazás során.

A folytatásban Chiorean vette át a szót, aki elmondta többek között, hogy a népszavazás július 29-én reggel 8.00 órakor kezdődik és 21.00 órakor ér majd véget - az emberek ezen periódusban adhatják le voksaikat. A szavazás teljes költsége az államot terheli, a prefektúra pedig a közvetítői szerepet tölti be az önkormányzatok és a kormány között.

A polgármesteri hivatalok kötelessége biztosítani a szavazóházak működését. A prefektúra azt kérte, hogy a szavazóházak lehetőleg ugyanott legyenek, mint az egy hónappal ezelőtti önkormányzati választásokon. Ez alól Mikola kivételt képez majd, mert az eddigi helyszín túlságosan messze volt az újberkiek számára.

A jogász felhívta a polgármester figyelmét, hogy a népszámlálás során ők az állam képviselőinek számítanak, Avram pedig arra kérte őket, hogy a június 10-i áramszünet esetéből tanulva gondoskodjanak alternatív energiaforrásról a szavazóházakban.

Elhangzott továbbá, hogy a választási biztosok között a hat parlamenti párt képviselői kaphatnak helyet. Ez azt jelenti, hogy az USL-ének eleve három képviselője (Szociáldemokrata Párt, Nemzeti Liberális Párt és Konzervatív Párt) lehet a bizottságban...

A polgármesterek végül átvették a választási névjegyzéket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: