2009-11-12 12:05:32• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A népszavazás ellen tiltakoznak a civilek

Az egykamarás parlament bevezetéséről szóló, Traian Basescu román államfő által kiírt népszavazás felfüggesztését kéri a Pro Democratia Egyesület, amely jogi úton kíván lépni ennek érdekében - jelentette be szerdán Bukarestben Cristian Parvulescu, a civil szervezet vezetője.

Parvulescu nyilatkozatában elmondta: a bukaresti ítélőtáblán megtámadták a referendum kiírását, és azt kérik, hogy a bíróság függessze fel a népszavazást. Ez utóbbit november 22-re, vagyis az államelnök-választás napjára tűzte ki az államfő. Basescu a választáson jelöltként is részt vesz, hiszen a második elnöki mandátumára pályázik.
A választóknak a népszavazáson két kérdésre kell válaszolniuk. Az egyik az egykamarás parlament bevezetésére, a másik pedig a törvényhozók számának csökkentésére vonatkozik.

Korábban a nép ügyvédjéhez (ombudsmanhoz) fordult több civil szervezet - közöttük a Pro Democratia Egyesület is -, azzal az óhajjal, hogy kérjen alkotmányossági normakontrollt a népszavazás kiírása ügyében. Az ombudsman egyelőre nem tett eleget a felkérésnek. A civil szervezetek ezért úgy határoztak, hogy amíg a taláros testület nem foglal állást a kérdésben, a bíróságon próbálják elérni a népszavazás felfüggesztését. 

A civil szervezetek szerint az államfő tisztességtelen előnyhöz jut azáltal, hogy az elnökválasztás napjára tűzte ki a népszavazást, és az arcképe a népszavazási, valamint a választási plakátokon egyaránt megjelenik.
Parvulescu bejelentette, hogy Strasbourgba is elviszik az ügyet. Parvulescu szerint a jelenlegi nemzetközi ajánlások homályosak, további tisztázásra szorulnak, és ezt csak a strasbourgi bíróság teheti meg. A velencei bizottság ajánlása szerint parlamenti választással egy időben nem lehet népszavazást kiírni, de az elnökválasztásról nem tesz említést - magyarázta Parvulescu.

Másfelől Basescu arra hivatkozik, hogy a román alkotmány világosan kimondja: az államfő kiírhat országos jelentőségű kérdésekben népszavazást. Basescu a bukaresti alkotmánybíróság egyik 2007-es döntésére is hivatkozik, amely kimondta, hogy választásokkal egy időben kiírható népszavazás. Két évvel ezelőtt ugyanis Basescu a romániai európai parlamenti választások napjára írt ki referendumot a kétfordulós, többségi egyéni választókerületes szavazási rendszerről. Ekkor kényszerítették állásfoglalásra ebben a témában a taláros testületet. Az akkori népszavazás érvénytelen volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: