2010-06-12 23:22:00• hírek • Szatmar.ro

Hatalmas Green-potyán ment el az angol győzelem

A vb. első komoly meglepetéseként Anglia nem tudta megverni az USA-t.

Szombat este bemutatkozott a labdarúgó világbajnokságon a C csoport is, amelynek első meccse amolyan testvérháború volt Anglia és az Egyesült Államok között. Az európai gárdát sokan a világbajnoki cím megnyerésére is esélyesnek tartják, így nem kis meglepetés, hogy az USA pontot tudott menteni ellene. Kellett ehhez persze Robert Green kapus hatalmas hibája is.

A szombati nap a gyors gólok napjának bizonyult: miután Li Dzsung Szu a 6. percben vezetést szerzett a Dél-Korea - Görögország meccsen, az argentin Gabriel Heinze pedig a 7.-ben fejelt a nigériai kapuba, Steven Gerrardnak (fotó) mindössze négy minutumra volt szüksége, hogy megszerezze a vezetést. A Liverpool kapitánya egykori klubtársa, Heskey passza után lőtt higgadtan Howard kapujába.

A gól után is inkább Anglia akarata érvényesült, de az amerikaiak rendkívül szervezetten és nyugodtan játszottak, így, mindamellett, hogy az ellenfélnek nem nagyon hagytak területet újabb helyzetek kialakításához, mezőnyben egyenrangú ellenfél tudtak lenni. Bár az iramra és a kemény ütközésekre nem lehetett panasz, nagy helyzet kevés alakult ki. Lennon egy esetben rendkívül önzetlen volt, pedig talán lőnie kellett volna, máskor meg Howard mentett önfeláldozóan Heskey elől, míg a túloldalt Donovan ravasz lövése csak centikkel kerülte el a kaput. Dempsey 40. percben leadott lövése nem volt se ravasz, se erős, se jól helyezett, mégis elég volt az egyenlítéshez, a pattogós labdát egy junior kapus is megfogta volna, de az mégis kipördült Green kapus öléből.

A második félidőre még inkább felpörgött a játék, amelynek a képe nem sokat változott: némi angol fölény, amely azonban teljesen meddő volt, köszönhetően az amerikaiak jó játékának. Az első félidővel ellentétben ekkor már a ziccerek sem hiányoztak, de Heskey ajtó-ablak helyzetben Howardba lőtt, a másik oldalon Altidore, miután simán lefutotta Carraghert, éles szögből bombázott, a labda Green kapusról a felső lécre pattant. Ezt Lampard erős, de középre tartó lövése követte, majd Rooney percei következtek: előbb egy beíveléshez bizonyult néhány centivel alacsonyabbnak a kelleténél, majd csavarása kerülte el kevéssel a hosszú oldali kapufát, végül éles szögből leadott lövését védte Howard.

Mivel ezekből nem lett gól, így az a fura helyzet állt elő, hogy öt meccs és hét találat után még nincs csatárgól a világbajnokságon.

Fabio Capello angol szövetségi kapitánynak már az első meccsen szembe kell néznie azzal a ténnyel, amit a szakemberek csapata egyik gyenge pontjának neveztek meg: egy klasszis kapus hiánya. (Green potyája után új értelmezést nyerne az angol szurkolók számára az ismert magyar gótikus metál zenekar, a Nevergreen neve.) A másik probléma, amivel az olasz szakembernek szembe kell néznie, az a sérülések okozta gondok: miután Barry az amerikaiak ellen még nem volt bevethető állapotban, a meccsen Milnert és Kinget is le kellett cserélni sérülés miatt.

Tom Bradley amerikai kapitánynak hasonló problémái nincsenek, sőt fiai (köztük Micheal Bradley, aki vér szerint is a gyereke) igazolták: a tavalyi remeklés a Konföderációs kupán nem volt véletlen, az Egyesült Államoknak pedig 2002 után minden esélye megvan, hogy továbbjusson a csoportjából.

Anglia - Egyesült Államok 1-1
gólok: Gerrard (4.), illetve Dempsey (40.)
Anglia: Green - Johnson, King (Carragher, a szünetben), Terry, Cole - Lennon, Gerrard, Lampard, Milner (Wright-Phillips, 31.) - Heskey (Crouch, 79.), Rooney
Egyesült Államok: Howard - Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra - Donovan, Bradley, Clark, Dempsey - Altidore (Holden, 86.), Findley (Buddle, 77.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: