2010-06-27 18:54:28• hírek • Kocsis Zoltán

A németek tönkreverték Angliát

Hatalmas meglepetésre a britek csak húsz percig voltak a germánok méltó ellenfelei.

Nem kis meglepetést hozott a labdarúgó világbajnokság nyolcaddöntőinek első rangadója, Németország ugyanis búcsúztatta Angliát. A szenzáció persze nem ebben rejlik, hanem abban, hogy a germánok szinte végig uralták a játékot és négyet rámoltak be a szigetországiak kapujába. Márpedig Anglia soha nem szenvedett három gólos vereséget a világbajnokságok történelmében!

A német szurkolóknak már az összecsapás előtt is akadt okuk az örömre, kiderült ugyanis, hogy a Ghána ellen megsérülő Schweinsteiger vállalni tudja a játékot. Nem állítjuk, hogy a csak Bayern középpályása miatt, de a németek voltak azok, akik magukhoz ragadták a kezdeményezést, Özil már az 5. percben helyzetbe került. Ezt követően azonban jobbára mezőnyjáték következett, némi német fölénnyel. A következő nagy helyzetből, amelyre mellesleg húsz percet kellett várni, gólt is szereztek a „szárazföldiek": Neuer kapus kirúgása után Klose lebirkózta Upsont, majd mattolta James kapust.

Anglia csak ezt követően kezdett ébredezni, Barry révén ekkor jegyezték első kapura rúgásukat, majd Defoe találta telibe a kapufát, a másik kapu előtt pedig Klose puskázott el egy ziccert (James védett). Mire azonban a britek teljesen felébredtek, Németország már két góllal vezetett: a 32. percben Klose - Müller - Podolski volt a labda útja, a lengyel származású csatár pedig ugyanúgy nem hibázott, mint korábban „honfitársa" (Klose szintén lengyel felmenőkkel rendelkezik.) A második pofontól már magához tért Anglia is, de Lampard közeli lövést Neuer még védeni tudta. A Schalke kapusa két perccel később viszont lemaradt Gerrard beadásáról, pontosabban Upsonról, aki az elárvult kapuba bólintva szépített. Alig egy perccel később már egyenlített is Anglia, Lampard bombája után a labda kétszer is megjárta a felső léc - talaj útvonalat, Larrionda játékvezető azonban nem látta, hogy első alkalommal jó fél méterrel a gólvonal mögé pattant a laszti.

Jókor jött a szünet a németeknek, mert az utolsó percekben Anglia fölényt harcolt ki magának, levegőben lógott az egyenlítés. Hogy a szünet mennyire is jött jól Joachim Löw tanítványainak, az teljes mértékben a második játékrész elején lett nyilvánvaló, mivel ekkorra nyoma veszett az angol lendületnek és fölénynek, olyannyira, hogy Müller és Schweinsteiger révén a németek veszélyeztettek.


A kép remekül ábrázolja a valóságot: Németország, azaz  Müller, Anglia, azaz James fölött fotó: dfb.de
A kép remekül ábrázolja a valóságot: Németország, azaz  Müller, Anglia, azaz James fölött fotó: dfb.de


Anglia sorsa végérvényesen a 67. és a 70. perc közötti időintervallumban pecsételődött meg, amikor Németország két gyors kontrát is góllal fejezett be, kiütve ezzel ellenfelét. Előbb egy angol szabadrúgásból indult az akció, Müller Schweinsteigerhez passzolt, majd a bayernes klubtárs visszatette a labdát az ifjú titánnak, aki nem kegyelmezett a szöget rosszul záró James kapusnak. Három perccel később ismét eladták az angolok a játékszert a német tizenhatos előtt, a hosszan erő rúgott labdával Özil futott el bal oldalt, majd a teljesen egyedül érkező Müller elé tálalt.

A két gól teljesen megrogyasztotta az angolokat, akik a folytatásban semmilyen jelét nem adták annak, hogy legalább a vereség mértékét csökkenteni szeretnék, így a nagyon szellemes, gyors, technikás, sok helycserével tarkított játékot produkáló Németország teljesen megérdemelten nyerte meg a találkozót és jutott be a negyeddöntőbe. Még akkor is, ha Angliának elképesztő módon nem adtak meg egy olyan gólt, ami talán fontos lehetett volna a játék további menetének szempontjából.

Németország - Anglia 4-1
gólok:
Klose (20.), Podolski (32), Müller (67., 70), illetve Upson (37.)
Németország: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng - Khedira, Schweinsteiger - Müller (Trochowski, 72.), Özil (Kiessling, 83.), Podolski - Klose (Gomez (72.)
Anglia: James - Johnson (Wright-Phillips, 87.), Upson, Terry, A. Cole - Milner (J. Cole, 64.) , Gerrard, Lampard, Barry - Defoe (Heskey, 72.), Rooney

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: