2012-06-02 19:00:43• hírek • Kocsis Zoltán

A németek már nagyon visszavágnának

Már csak napok választanak el minket a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseményétől, a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A Szatmár.ro egy kis csapatbemutatóval és a válogatottak programjával igyekszik olvasóit ráhangolni az eseményre.

Az A csoporttal ellentétben a B jelű négyes már igazi halálcsoport. Itt van ugye a négy évvel ezelőtti döntős, világbajnoki harmadik, háromszoros világ-és Európa-bajnok Németország, a legutóbbi világbajnoki döntőben csak a hosszabbításban kikapó (ha Robben belövi ziccerét...) Hollandia, a mindig nagy egyéniségeket felvonultató, mindig titkos favorit Portugália valamint Dánia. Aki pedig a dánokat egy kézlegyintéssel elintézné, eszében juttatnánk, hogy 1992-ben az ő lábuk előtt hevert egész futball-Európa.

Németország az egyetlen olyan csapat, amely 2002 óta az összes nagy világversenyén - kivéve a 2004-es kontinenstornát - bejutott a legjobb a négybe: a 2002-es vébén és a 2008-as EB-én döntőig jutott, a 2006-os és a 2010-es vébén pedig harmadik lett. Nyernie tehát még egyszer sem sikerült, de a legutóbbi két tornán már nagyon közel állt hozzá. Most Joachim Löw minden idők legfiatalabb Nationalelfjével szeretné megszerezni az oly hőn áhított (és tegyük hozzá, talán megérdemelt) aranyat.

Két évvel ezelőtt Németország minden idők legfiatalabb csapatával vágott neki a világbajnokságnak. Akkor a csapat átlagéletkora 24,9 év volt. Azóta nincs Hans-Jörg Butt, nincs Arne Friedrich és nincs Cacau, van viszont Mario Götze vagy Sebastian Reus, a csapat átlagéletkora pedig 23.5 évre csökkent. A mostani keret legidősebb játékosa Miroslav Klose a maga 34 évével, őt Tim Wiese követi (31), míg Philipp Lahm a maga 29 évével már veteránnak számít.

Ha már Cacau szóba került: a brazil játékos (mindenfajta vádaskodás ellenére az egyetlen honosított német válogatott) hiába lőtt nyolc gólt a Stuttgartban, mégsem fért be a keretbe. Kimaradt továbbá az ifjú titán Julian Draxler, André ter Stegen és Sven Bender - így a Bender-ikrek közül csak Lars utazhat.

A keret nagy része a Bayern Münchenre épül, a bajor óriásklub összesen nyolc játékost ad a válogatottba. Az összeszokottsággal tehát nem lehet gond, kérdés, a drámaian elbukott Bajnokok Ligája döntő milyen nyomot hagyott a játékosokba. A keret másik magját - négy játékos - a bajnokságot és a Német Kupát is megnyerő Borussia Dortmund delegálja - sikerélményben sincs tehát hiány.

Nehéz a német válogatott kapcsán gyenge pontokról beszélni. Manuel Neuer személyében a kapuban a világ egyik legjobb kapusa áll, a védelem stabil, gyors, a támadásokat is segíti. A középpálya elképesztően rugalmas és mozgékony, Götze, Reus, Mesut Özil technikailag nagyon jól képzett, gólveszélyes és kreatív játékos. A támadósor? Mario Gomez 52 meccsen 41 gólt szerzett a Bayernben, Lukas Podolski 18 találattal próbálta megakadályozni a Köln kiesését, a veterán Klose pedig 12 bajnoki gólig jutott a Lazióban - márpedig ilyen termelékeny nem volt a 2006-2007-es szezon óta.

Két évvel ezelőtt Durbanban, a világbajnoki elődöntőben láthatóan megijedtek a spanyoloktól. Ha ezt le tudja győzni ez a borzasztóan fiatal csapat, akkor bármely ellenfelét képes lehet megverni. Ebben az esetben pedig automatikusan aranyérem a jutalom egy Európa-bajnokságon.

A német keret:
Kapusok: 1 Manuel Neuer (Bayern München), 12 Tim Wiese (Werder Bremen), 22 Ron-Robert Zieler (Hannover)
Védők: 14 Holger Badstuber (Bayern München), 20 Jerome Boateng (Bayern München), 4 Benedikt Höwedes (Schalke), 5 Mats Hummels (Dortmund), 16 Philipp Lahm (Bayern München), 17 Per Mertesacker (Arsenal), 3 Marcel Schmelzer (Dortmund)
Középpályások: 15 Lars Bender (Leverkusen), 19 Mario Götze (Dortmund), 2 Ilkay Gündogan (Dortmund), 6 Sami Khedira (Real Madrid), 18 Toni Kroos (Bayern München), 13 Thomas Müller (Bayern München), 8 Mesut Özil (Real Madrid), 21 Marco Reus (Mönchengladbach), 9 Andre Schürrle (Leverkusen), 7 Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
Támadók: 23 Mario Gomez (Bayern München), 11 Miroslav Klose (Lazio), 10 Lukas Podolski (1. FC Köln)

A német válogatott programja:
Németország - Portugália jún. 9., 21.45
Németország - Hollandia jún. 13., 21.45
Németország - Dánia jún. 17., 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: