2010-02-16 11:59:56• hírek • Szatmár.ro

A fogmosás fortélyai

A tejfogak képezik a felnőttkori fogazat alapját, éppen emiatt nem mindegy, hogy a kismamák hogyan ápolják a kisgyerekek fogait. Dr. Telegdy József, fogorvos ezúttal azt ismerteti hogyan és mikortól kell a kicsiknek rendszeresen fogat mosni, milyen fogkrémet ajánlott használni és miért lényeges a helyes táplálkozás.

Mikortól kell kezdeni a fogak ápolását és a fogmosást?

Már a fogak előbújása előtt figyelni kell a szájhigiéniára. Este, az utolsó étkezés után tisztítsuk meg picinyünk fogínyét. Ehhez vattapálcát, vagy gézlapot használhatunk. A tejfogak ápolása a maradó fogakéhoz hasonlóan nagyon fontos, éppen emiatt már amikor megjelennek az első fogacskák hozzá kell szoktatni a kicsiket a fogápoláshoz: tehát a fogmosás elkezdése nem korhoz kötött, hanem a fogazat fejlődésétől függ.

A gyermek első fogkeféjét azután kell beszerezni, amikor már előbújtak az első fogacskák. Legyen puha, kis fejű és műanyag szálú, ugyanis kezdetben csak rágcsálni fogja, de ez nem baj, a lényeg, hogy hozzászokjon annak rendszeres használatához.

Az alapos szájápolás nem egyszerű dolog, elsajátítása hosszú időt igényel. Fontos, hogy a szülők legyenek gyermekükkel nagyon türelmesek, kezdetben hagyják, hogy a kicsi játékosan ismerkedjen meg a fogkefével.

Hogyan mossuk gyermekünk fogait?

A szülői példamutatás mindennél hatásosabb. Az étkezések után együtt végzett fogmosás segít megalapozni a később magától értetődő fogmosás szokásait, hiszen a gyerekeknél nagyon erős az utánzási hajlam. Eleinte természetesen még a szülő feladata, hogy tiszták legyenek a fogacskák, a picik ugyanis csak játszadoznak a fogkefével a szájukban. Fontos, hogy ne erőszakkal szoktassuk fogmosásra a gyerekeket, sokkal előnyösebb, ha ezt valóban játszva tanulja meg.

Fogkrémet csak akkor adjunk neki, ha már tud öblíteni, így tudjuk elkerülni, hogy ne nyelje le azt. Legelőször az öblítésre tanítsuk meg, mégpedig úgy, hogy kezdetben csak a levegőt forgassa a szájában. A gyermekek nagyon élvezik a fogmosást, ha ők is kivehetik belőle a részüket, ezért hagyjuk gyermekünket kibontakozni, végül vegyük át tőle a fogkefét, és a példás végeredmény céljából mossuk meg mi is a fogait: kizárólag vízszintes mozdulatokkal! A rágófelszíneket a kefe előre-hátra, a fogak külső felszínét a fogkefe körkörös mozgatásával tisztítsuk. Fontos: ne hagyjuk magára a kisgyermeket a fogkefével a kezében, mert balesetveszélyes!

Ahogy fejlődik gyermekünk kézügyessége, mutassuk meg neki a megfelelő fogmosási technikát. Az iskoláskorú gyermekeket már meg lehet tanítani a helyes mozdulatokra, úgy hogy önállóan is meg tudják tisztítani fogaikat. Ellenőrizni ekkor is kell őket.

Milyen fogkrémet használjunk a kisgyerekek fogazatának ápolására?

A tubuson mindenképpen szerepeljen, hogy gyerekfogkrém, mert ezeknek a fluoridtartalma lényegesen kisebb, mint a felnőtt fogkrémeké. Nem baj, ha gyermekünk egyszer-egyszer lenyeli a fogkrémet, azonban vigyázni kell, mert a fluor nagy mennyiségben káros a szervezetre, és még halálos is lehet. A fogkefére eleinte csak borsónyi mennyiségű gyermekfogkrémet tegyünk, mert nagy valószínűséggel a művelet végéig az egészet lenyeli. Igyekezzünk megtanítani neki, hogy a fogkrémet ki kell köpni, és többször öblítsük is át a szájüreget.

Ízét tekintve: olyan legyen amit szeret a gyermek, máskülönben nem fog fogat mosni. Széles skáláról választhatunk, ezek a fogkrémek főleg gyümölcsízben kaphatók, meg kell keresni azt a fajtát amelyik leginkább ízlik a kicsinek.

Melyek a fogak számára leginkább ártalmas ételek?

Az egészséges táplálkozás nemcsak a fogazat fejlődése, hanem az egész fejlődő szervezet egészsége szempontjából is rendkívül fontos. A gyerekeknek többnyire olyan ételeket kell adni, amelyek megkívánják a rágást, ez ugyanis alapja a fogazat és az állcsontok fejlődésének. A kisgyerekek minél több tejet, tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget és húst fogyasszanak, kerülni kell a pépes, ragacsos ételeket, amelyek nem igényelnek rágást.

A magas cukortartalmú és emellett ragacsos ételek: gumicukor, vattacukor, törökméz, nyalóka, karamell, töltött keksz, mazsola mind-mind árt a fogaknak. Ha a gyerek feltétlenül ragaszkodik az édességhez akkor: pudingok, túrókrémek (mazsola nélkül), túró rudi, töltetlen csokoládé és tejberizs az ajánlott. Próbáljuk úgy kialakítani gyermekünk táplálkozását, hogy mindig csak a főétkezések után fogyasszon édességet, és ne az étkezések között nassoljon.

Ha bővebb tájékoztatásra lenne szüksége, készséggel áll az Ön rendelkezésére Dr. Telegdy József fogorvos. Rendelője Szatmárnémetiben a Piata Pacii 1/16 szám alatt található. Érdeklődhet a helyszínen hétfőtől péntekig 9-12, illetve 14-17 óráig, vagy hívhatja a 0770-466.365-ös, a 0361-804.303-as, illetve a 0745-613.949-es telefonszámok egyikét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: